Onglet de veau - Njurtapp av kalv - med gräddkokt vårlök

30 juni 2012
-
Njurtapp är en delikat köttbit från kalv och nöt som kan vra svår att hitta i köttdisken. Gör ett försök hos Din kötthandlare, det är definitivt värt besväret. Du får en smakrik och mör köttbit som är fin att steka i panna, i ugn eller på grillen. Tyvärr har vi i Sverige varit dåliga på att använda alla typer av styckdetaljer som finns på våra djur. Det har gett en utarmning av våra köttdiskar men också av utbudet på matborden i våra hem. Recept glöms bort och försvinner och värst av allt är att kunskapen också försvinner både hos oss som lagar mat och hos våra leverantörer/handlare. Som tur är finns det idag en tränd att börja utnyttja hela spektrat av styckdetaljer på de jur vi slaktar. Jag hoppas att den trenden utvecklar både oss och vårt seende på mat.
 
 
Onglet de veau - Njurtapp av kalv - med gräddkokt vårlök    4 port   

1     kg njurtapp   
4     salviablad   
1/2  citron, rivet skal av       
salt       
svartpeppar från kvarn

garnityr;  
12   st vårlökar   
2    dl grädde   
1    dl vitt vin   
50   gr smör                                                                           

1. Krydda njurtappen med salt, peppar, strimlade salviablad samt rivet citronskal.

2. Skär vårlöken i två cm långa bitar.

3. Stek njurtappen med god stekyta på båda sidor i lite av smöret. Lägg på ett lock och stek i ca 4 min. Stek köttet till en kärntemperatur på 58°C. Lyft upp och varmhåll.

4. Tilsätt vårlöken, resten av smöret, grädde och vitt vin. Låt koka samman och smaka av med salt och peppar.

5. Tranchera köttet och lägg upp på fat tillsammans med den gräddkokta vårlöken. Servera tillsammans med kokt färskpotatis eller grönsallad samt ett glas merlot från södra frankrike.    
 

© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram