Najadrökt lax med äggröra och grön sparris

11 juni 2012
-
Najadrökt lax hör till mina favoriter bland laxberedningar. Det är en försiktigt gravad lax som lyfts ur marinaden och får torka några timmar för att sedan kallrökas milt. Det renderar i en fast lax med sälta och inte allt för kraftig röksmak Laxen får också en djup och vacker färg. Denna lax är utomordentligt god att servera med en krämig äggröra, här smaksatt med vit tryffelolja samt grön sparris. Äggröran är mycket god varm med den rumstempererade laxen men rätten kan också serveras helt kall.

Najadrökt lax med äggröra och grön sparris
4 port   

5    st grön sparris   
300 gr najadrökt lax   
2    st ägg   
1    dl grädde   
3    droppar vit tryffelolja   
1    msk finhackad gräslök   
1    msk smör       
vitpeppar från kvarn       
salt       
dill eller vattenkrasse till garnityr                                                                   

1. Skala och ansa den gröna sparrisen. Skär av knopparna av fyra sparrisar. Koka i väl saltat vatten i 4 minuter. Kyl ned. Finstrimla resten av sparrisen.

2 Skiva den najadrökta laxen i tunna raka skivor.

3. Knäck äggen och blanda samman i en kastrull med grädde, smör, den strimlade sparrisen, gräslöken och den vita tryffeloljan. Värm på medelvarm värme och rör om i botten på kastrullen allt eftersom äggsmeten blir varm. Smaka av med salt och peppar. När äggröran blir krämig lyft genast av värmen och  vänd runt tills uppvärmningsprosessen avstannat. Det är viktigt att äggröran förblir krämig och ej  för torr.

4.Lägg upp laxen på tallrik tillsammans med äggröran dekorera med en sparrisknopp. Garnera med dill eller vattenkrasse. Serveras med rostat bröd och ett glas champagne.

Det går också att kyla ned äggröran snabbt för att sedan servera rätten helt kall.   

© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram