Lapin aux olives - kanin med oliver

14 juni 2012
-
Varje gång jag bläddrar i boken fastnar jag för receptet " Lapin aux olives" en rustik gryta på kanin med oliver och tomat. Det låter vansinnigt gott. Kokboken heter "Anthony Bourdains franska kök", en av de bästa kokböcker som kommit ut på 2000-talet. Detta är en bok full av matlagnings-glädje där maten lagas rakt på sak utan krusiduller. Han är duktig, Anthony Bourdain, både vid spis och med pennan. Kokboken är värd att läsas från pärm till pärm och självklart måste man provlaga alla rätterna. Med vissa smärre justeringar blev det nu äntligen tillfälle för...

Lapin aux olives - Kanin med oliver
4 port   

1    st hel kanin    
1    st schalottenlök, finhackad   
1    st stjälk av blekselleri, finhackad   
1/2 st fänkål, finhackad   
1    st vitlöksklyfta   
2    st lagerblad   
1    st kvist färsk rosmarin   
3    st kvistar färsk timjan   
50  gr finhackad persilja   
3    dl vitt vin   
1/2 dl rödvinsvinäger   
1    msk tomatpuré   
5    dl ljus buljong, kanin eller kyckling           
100 gr strimlade urkärnade gröna oliver       
salt       
svartpeppar från kvarn       
vetemjöl till redning och panering   

1. Skär loss huvudet på den urtagna kaninen samt lever och njurar. Dela upp resten av kaninen i bitar med ben; Framdel 2 st, sadeln i 2 bitar, slagsidor 2st, baklår 2 st i fyra bitar.

2. Panera bitarna i vetemjöl.

3. Hetta upp olivolja och smör i en stor panna. Stek bitarna av kanin gyllenbruna runt om. Krydda med salt och rikligt med svartpeppar. Lägg upp i en tryckkokare vid sidan.

4.Tillsätt ytterligare matfett i pannan och bryn de finhackade grönsakerna och vitlöken. Tillsätt tomatpurén och en msk vetemjöl,fräs ytterligare en stund. Slå på vitt vin och vinäger, lägg i kryddor. Rör runt med en visp och låt koka samman någon minut. Slå tomatskyn över kaninköttet i tryckkokaren och tillsätt även buljongen. Vätskan skall nu nästan täcka kaninen. Tillsätt vatten om det behövs.

5. Koka upp alltsammans i tryckkokaren, sätt på locket och koka på försiktig värme i ca 40 minuter. Släpp ut trycket och lyft upp kaninbitarna på ett fat. Varmhåll.

6. Red såsen ytterligare om det behövs. Tillsätt de strimlade oliverna samt hackad persilja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin. Slå såsen över bitarna av kanin. Servera rykande hett med tex polenta vid sidan.
I glaset serveras en lätt väl mogen Morgon.   

Instagram