Hel grillad Uer fylld med fänkål, citron och örter

 
 
1 juli 2012
-
Att grilla hel fisk är en utmaning men tveka inte för resultatet blir alltid gott. Grillen ger en underbar smak till det milda fiskköttet och känslan av sommar infinner sig snabbt vid middagsbordet. Uer är det norska namnet på svenskans Kungsfisk. Av någon anledning, förmodligen den att den oftast fiskas i Norska vatten, så använder vi oftast namnet Uer. Att det är en djuphavsfisk ser Du bla på de stora ögonen. Färgen på skinnet är starkt  rosa/rött och den får en att tänka på Red snapper som äts i sydligare nejder. Det är inte alltid fiskhandlarn har hel Uer i fiskdisken men det går utmärkt att grilla filén också. Att grilla sparris går fort och det är fantastiskt gott prova när du ändå har grillen tänd, Lycka till!
 
 
Hel grillad Uer fylld med fänkål, citron och örter 2-3 port.

1    st hel Uer, urtagen och ursköljd   
2    skivor citron   
1/2    fänkål   
2    kvistar timjan   
1    kvist rosmarin   
1/2    dl olivolja   
1/2    citron       
svartpeppar från kvarn       
salt       

grillad grön sparris att servera till


1. Fjälla uern, öppna den i buken och tag ut inälvor, skölj noga, klipp bort fenor runt om.

2. Salta och peppra fisken in- och utvändigt. Fyll buken med två skivor citron och nedskuren fänkål samt några kvistar timjan och rosmarin.

3. Skala och ansa tre till fyra gröna sparrisar. rulla dem i salt och ringla olivolja över.

4. Använd klotgrill med lock. Vänd fisken i olivolja och lägg på het grill, lägg på locket på grillen och låt ligga ca 5 min. Lyft på locket och vänd på fisken. Lägg nu också  den gröna sparrisen på grillen. Låt gå under lock ca 5 minuter till, vänd ev sparrisen någon gång under tiden.

5. Lyft upp sparrisen och fisken på fat. Pressa en halv citron över och ringla på rikligt med olivolja. Tranchera och servera vid bordet. Servera en väl kyld rose från provence i glasen.


© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk
Taggar: Uer, kungsfisk, grilla fisk, sparris
Instagram