Melonoppa med jordgubbar och lavendel


15 juli 2012

-

Nätmelon hör verkligen högsommaren till. Med sin underbart vackra färg och härligt parfymerade smak är det en perfekt avslutning på en sommarlunch, gärna tillsammans med tex hallon eller jordgubbar. Leta efter en riktigt mogen och söt nätmelon, det är en fröjd för ögat att bara klyva melonen och dofta på innanmätet. Ät den gärna direkt som den är eller gör en kall soppa som är en frisk avslutning på måltiden. Smaka och njut!

 

Melonsoppa med jordgubbar och lavendel              6 port

 

1  mogen nätmelon

1  lit jordgubbar

3  st ax av lavendelblommor

1  citron pressad juice

2  dl strösocker

1  msk strösocker

1  dl vitt vin

1  dl vatten

 

 

1.     Koka upp socker vatten och vitt vin tillsammans med två ax av lavendelblommorna. Spara den tredje blomman till senare. Låt sockerlagen sjuda 10 minuter och sila sedan och låt svalna.

2.     Dela melonen, gröp ur kärnhuset och skär bort skalet. Skär 1/3 av melonen i små 5mm kuber och lägg dessa åt sidan.

3.     Mixa resten av melonen, med den svala sockerlagen och den pressade citronsaften, till en slät soppa. Ställ i kylskåp så att den blir riktigt kall.

4.     Snoppa jordgubbarna och skär dem i klyftor. Plocka de små blommorna från det tredje axet av lavendel. Blanda försiktigt samman de klyftade jordgubbarna, lavendelblommorna, melontärningarna och en msk strösocker till en sallad.

5.     Servera den riktigt kalla melonsoppan med några skedar jordgubbsallad i djupa tallrikar. Dekorera med några blad lavendel. Servera gärna ett glas kall Sautern till soppan.

Önskas en lyxigare variant är det gott med en kula hemrörd vaniljglass eller jordgubbsorbet i soppan.

Kategori: Dessert
Taggar: melon, lavendel, soppa, sommarlunch
Instagram