Kycklingbröst späckat med salvia och citron

26 juli 2012

-

Kyckling, salvia och citron – a perfect match – underbart goda smaker en varm sommarkväll.  När vi talar om kyckling så är det viktigt med  en som är uppväxt på bra foder, gärna rikligt med majs och viktigast av allt att den fått tid på sig att växa utan att blivit stressad. Jag föredrar kycklingbröst som fått behålla sitt skinn. I slutändan önskar vi en kyckling som är mör men med tuggmotstånd och dessutom saftig och smakrik i köttet.  I receptet nedan har jag stekt och brässerat kycklingfiléerna men självklart gör de sig utmärkt på grillen också. Smaklig spis…

Kycklingbröst späckat med salvia och citron         4-6 port

 

4  stora kycklingbröst

1  citron, rivet citronskal

16 st salviablad

2 dl vitt vin

olivolja att steka i

salt

svartpeppar från kvarn

 

rostad potatis eller andra rostade rotsaker att servera till

 

 

1.     Skär ett snitt längs med kycklingbrösten utan att skära igenom dem. Vik upp och lägg i tre salviablad i varje bröst, fördela rivet skal av en citron mellan brösten och krydda med salt och peppar.

2.     Vik ihop brösten och  sätt i en tandpetare för att hålla dem samman.

3.     Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och fräs resterande salviablad däri. Bryn brösten tillsammans med salvian så att de blir gyllenbruna runt om.

4.     Tillsätt det vita vinet och lägg på ett lock, låt koka upp och sjud sedan i ca 10 minuter tills kycklingen är färdig, 70°C i kärntemperatur. Låt vila några minuter före tranchering.

5.     Servera med rostad potatis och eller andra rostade rotsaker. I glaset passar det med en italiensk vermentino.

 

Kategori: Fågel
Taggar: salvia, citron, kyckling
Instagram