Grillad märgpipa med honung- & balsamicoglace

 


11 juli 2012

Märgpipa är lite tuffare kött som kräver lite längre tillagning, oftast används det som kokkött och det passar det utmärkt till. Under sommaren är det mycket roligare och smakligare att avsluta även ett långkok vid grillen. Jag har därför valt att först brässera köttet med rött vin och kryddor för att sedan ge det en smaklig yta på grillen och avslutningsvis servera anrättningen med en sötsur glace, underbart gott!!

Grillad märgpipa med honung- & balsamicoglace     4 port

1000   gr märgpipa med eller utan ben

20      gr salt

1        tsk torkad eller hackad färsk timjan

1        krm mald ingefära

4        st lagerblad

1        tsk hackad färsk rosmarin

2        dl rött vin

1        klyfta vitlök

2        kvistar rosmarin

vatten

 

Glace:

2        msk honung

3        msk balsamvinäger

1        dl olivolja

3        msk klippt kryddkrasse

1        nypa chiliflakes

1        krm mald ingefära

salt

  

1. Krydda märgpipan, med eller utan ben, med salt, svartpeppar, timjan, ingefära och rosmarin. Lägg i en kastrull och slå på vatten och vin så att det täcker till hälften. Lägg i några lagerblad en kvist med rosmarin och en krossad vitlöksklyta. Låt brässera försiktigt under lock i en timme. Lyft av värmen och låt svalna i sitt spad.

2.  Blanda samman honung, balsamvinäger, en krossad vitlöksklyfta och örter i en skål. Tillsätt olja under omrörning så att du får en homogen glace. Låt stå svalt till senare.

3. Tänd grillen och avvakta en fin glöd. Låt gärna ett vedträ av Al brinna med bland kolen så får Du en fin smak av alrök på köttet.

4. Lyft märgpipan ur sin buljong och låt rinna av. Buljongen sparas, den fungerar utmärkt att använda som köttbuljong i ett annat sammanhang till sås eller soppa. Lägg på köttet och låt det grillas försiktift ca 10 minuter på var sida tills genomvarmt.

5. Tranchera köttet i tunna skivor och slå glacen över i riklig mängd. Servera med grillade rotsaker tex de grillade morötterna från gårdagens recept. Ett mustigt rödvin tex en Sangiovese från Maremma passar bra till.

Instagram