Grillad kalvbringa med rostad potatis och färsk lök


8 juli 2012
-
Det är vanligt att grilla köttbitar som går snabbt på grillen, vi tänder, låter glöden bli fin, lägger på köttet några minuter på var sida och sedan är det klart att äta. Passa på när du har semester att laga en hel måltid på grillen och välj då ett köttslag som tar lite längre tid att bereda. Det kan vara en hel stek, en hel kyckling eller som här en stor bit kalvbringa. Bringan behöver tid på sig då den inte bara skall bli genomstekt utan också lagas så att köttet inte längre känns segt. Köttet är smakrikt och får efter sin långa tillagningstid i grillen en härlig grillkaraktär. Genom att använda små stekbläck som får plats i grillen kan du också lättvindigt rosta både potatis och grönsaker medans köttet grillas. En klotgrill underlättar då du får värmestrålning runt om hela maträtten och också kan regelera värmen genom att styra till- och frånluft till grillen. Ge dig tid och passa på att smaka lite på middagsvinet medans du grillar, lycka till.
 
 
Grillad kalvbringa med rostad potatis och färsk lök    6 port   
 
1500 gr kalvbringa    
20     gr salt        
5       st lagerblad        
1       kvist rosmarin        
1       tsk chiliflakes        
svartpeppar från kvarn    
 
1200  gr färskpotatis    
6        st sticklökar        
salt        
peppar från kvarn        
olivolja         
       
grönsallad att servera till                                            
 
 
Detta recept är anpassat för en klotgrill. Det går utmärkt att laga även i ugnen om Du inte har tillgång till grill.
 
1. Krydda kalvbringan runt om med salt, chiliflakes, rosmarin, lagerblad och svartpeppar. Låt ligga att torrmarinera några timmar.
 
2. Tänd grillen, gärna rikligt med briketter, och lägg ut de glädande briketerna på ena halvan av grillen. Låt kötttet få färg på bägge sidor, över den heta glöden. Flytta sedan köttet till den sidan av grillen utan glöd under och lägg på locket. Låt köttet steka i klotgrillen ca en timme. Kontrollera då och då att det inte blir bränt. Reglera temperaturen på grillen genom att öka eller minska lufttillgången.
 
3. Tvätta potatisen ren från jord, klyv på längden och lägg i ett plåtbläck som får plats i grillen. Krydda med salt och peppar samt ringla över olivolja.
 
4. Ansa sticklöken skär bort blasten, klyv löken på längden och lägg dem i ett litet plåtbläck. Krydda med salt och peppar samt ringla över olivolja.
 
5. Efter en timme öppnas grillen och ges full lufttillgång. Tillsätt briketter om det behövs. Ställ bläcken med potatis och lök i grillen och låt steka tills grönsakerna är färdiga. Köttet får liga med under tiden. Får Du ont om plats i grillen så kan köttet ligga ovanpå potatisen.
 
6. Tranchera köttet i tunna skivor och servera tillsammans med den rostade potatisen och löken. Servera en konderad grönsallad till och i glaset rekommenderas en mogen röd bourgogne.     
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: kalvbringa, potatis, grilla, torrmarinering, sticklök
Instagram