Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos


18 juli 2012

-

Ålandspannkakan har långa traditioner på Åland och i allmogeköket. Den kan göras på mannagryn eller risgryn och är självklart ett utmärkt sätt att förfina och ta hand om överbliven gröt från morgonmålet. De som lagar sin pannkaka på risgröt blandar till fest i en gnutta saffran precis som man gör på Gotland. Åland är ett sjöfararland som alltid haft kontakt med omvärlden. Det har berättats för mig att när man kom nyanländ till ett hem så var det första som bjöds en bit Ålandspannkaka och en sup. Visst är väl det ett underbart välkomnande.

Ålandspannkaka serveras traditionellt med kräm på sviskon/ torkade katrinplommon, samt vispad grädde eller som man säger här - snömos. Supen får du välj ut själv. Välkommen och god spis!

 

 

Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos      1 långpanna, ca 6 portioner

 

 

Pannkaka:

1,2  lit mjölk

2  dl mannagryn

1,5  dl strösocker

20 gr salt

1   msk stött kardemumma

3 st ägg

 

Sviskonkräm:

200 gr torkade sviskon

1 lit vatten

1  kanelstång

1 citron, pressad

1,5 msk strösocker

2 msk potatismjöl

 

Snömos:

5 dl vispad grädde

 

 

1.     Lägg sviskonen i blöt i vattnet. Låt stå att dra några timmar eller över natten.

2.     Blanda samman samtliga ingredienser utom potatismjöl i en kastrull, koka upp och låt sjuda ca 15 min. Gör en toppredning med potatismjölet och koka upp igen. Låt svalna.

3.     Koka upp 1 lit mjölk och rör ned mannagrynen under vispning. Koka upp igen och låt sjuda 4 min. Vispa hela tiden. Slå i en bunke och låt svalna.

4.     Blanda ned övriga ingredienser;  resterande mjölk, socker, salt, kardemumma samt ägg.

5.     Slå i en smord och mjölad långpanna och grädda i ugn 200°C tills fast och gyllenbrun ca 50 min. Låt svalna något.

6.     Skär i fyrkantiga bitar och servera ljummen med kall sviskonkräm och vispad grädde – ”snömos”.

Sviskonkrämen räcker till fler portioner men går utmärkt att spara några dagar i kylskåpet. Den är god i gröten eller i filmjölken.

Instagram