Morning Glory med vitlök & sesamolja serveras med honungstekt ankbröst

23 januari 2012
-
Säg inget till min fru, det här är hennes recept. När hon lagade Morning Glory åt mig första gången så steg jag mot stjärnorna. Bara namnet är underbart - Morning Glory - det sjunger vackert i mina öron.
Kombinationen med denna krispiga ört, vitlökens hetta och den milda med smakrika sesamoljan är underbart god. Det är en grönsaksrätt som skall lagas snabbt, ätas snabbt och njutas krispig.
Jag har här valt att kombinera med en honungsstekt anka som är lätt att laga och som kan förberedas helt klart innan du kastar din Morning Glory i pannan.
Smaka & se!


Ankbröst, honungstekt , med Morning Glory 4 port   

600    gr ankbröst  
400    gr Morning Glory, vattenspenat,  hittas i välsorterade asiatiska butiker
1        st vitlöksklyfta    
2        msk honung    
2        tsk soya        
sesamolja av god kvalitet        
salt        
svartpeppar från kvarn                                                                                    

1. Sätt ugnen på 150°C. Blanda samman honung och soya till en glace.

2. Putsa ankbrösten och skär ett fint nätmönster i den feta skinnsidan krydda med salt och peppar. Hetta upp en panna utan matfett, riktigt hett, och bryn ankbrösten med skinnsidan neråt (de släpper tillräckligt med eget fett för stekningen) bryn även andra sidan. Lägg på en stekplåt med skinnsidan upp och pensla brösten med glacen. Stoppa in i ugnen ca 10 min.

3. Under tiden. Finhacka vitlöken och skär Morning Glory rakt över både blad och stjälkar, i ca 4 cm långa bitar. Pensla under tiden ankbrösten i ugnen med mera glace. Tag till slut ut ankan med en kärntemperatur á 58°C. Pensla ytterligare med den sista glacen och låt stå varmt och vila några minuter före tranchering.

4. Slå några matskedar sesamolja i pannan och hetta upp ordentligt. Bryn den hackade vitlöken och fräs sedan hastigt med Morning Glory'n i pannan. Salta och vänd snabbt i pannan, Morning Gloryn skall behålla sin krispighet.

5. Tranchera ankbrösten i skivor och portionera på varma tallrikar tillsammans med Morning Gloryn och ringla över glacen som blivit kvar på stekbläcket. Servera omedelbart.
Instagram