Carciofi alla Giudia, Kronärtskockor på judiskt vis

21 januari 2012
-
Häromdagen sprang jag på just den rätta sorten av kronärtskocka för att göra Kronärtskockor på Judiskt vis eller som delikatessen heter i Rom - Carciofi alla Giudia. Jag inhandlade naturligtvis en hel bunt för nu skulle receptet inpräntas. Övning krävdes för detta har jag aldrig lagat förut!
Många gånger har jag dock passerat genom de gamla Judiska kvarteren i Rom, här doftar det alltid gott av romerska specialiteter och man lockas till bords i områdets många restauranger. I de Judiska kvarteren runt Portico di Ottavia hittar man alla de specialiteter som det romerska köket är berömt för, mycket är tillagat enligt kocher. En av de mest känd restaurangerna är Gigetto alldeles intill Portico di Ottavia, här hittar du ett otroligt utbud av klassiska romerska rätter, och huvudnumret är deras carciofi alla giudia. Glöm inte att boka bord, här är alltid fullt!
Det är ingen idé att ödsla fina viner till denna maträtt, kronärtskockan slår ut alla goda vinaromer. Drick något riktigt "rufft" vin eller varför inte friskt vatten. Kronärtskockor på detta vis är en typisk antipasto men passar utmärkt också som en aptitretare en stund före middagen, en riktig snackis!

Carciofi alla Giudia 4 port   

4    st små kronärtsockor, Detta är ett recept som kräver de speciella små, köttiga och späda
kronärtskockor som man ofta hittar i södra italien           
1,5 lit. olja för fritering 
salt                                                                                                                 

1. Skala stammen på skockan och ansa dem underifrån ganska hårt. Fortsätt att ansa runtom uppåt tills skockan börjar svänga av innåt, där skär du av. Medans du har ansat alla skockor så lägger du de färdiga i citron vatten.

2. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull, det behövs ca 8 cm höjd med olja, till ca 130°C.

3. Lyft upp skockorna ur vattnet och låt dem rinna av. Gnid in med lite salt mellan kronbladen. Koka dem i oljan ca 10 minuter, lyft upp på tidnings- eller läskpapper.

4. Höj temperaturen på oljan till 160-170°C och lägg i skockorna igen, med någon minuts intervall, för fritering 4-6 min. Mot slutet greppar man skockorna en och en med en pincett och trycker "blomman" ner mot den lite varmare botten. "Blomman" öppnar sig då. Lyft åter upp på papper och låt svalna något och låt överflödig olja rinna av.

5. Servera varma med vitt bröd och enkelt vin eller vatten. Låt drömmarna leda Dig till Portico di Ottavia i Rom!
1 Gabriella:

skriven

Grymt gott!

2 Anna-Lena

skriven

Jag skulle så gärna vilja få det igen, när är det dags för de små skockorna?

Svar: De små skockorna kommer först på vårkanten i södra Europa. Visst är de goda!
PA

Instagram