Marmelad på blodapelsin

27 februari 2012

Tarocco är en apelsinsort som odlas på Sicilien, det är en av de godaste apelsiner som finns! Sorten är en blodapelsin och är oftast marmorerat blodröd innuti men ibland kan den vara nästan helt brandgul - helt underbart vacker i alla dess nyanser. Den ser verkligen god ut när man skär upp den. Det är inte så ofta man springer på Tarocco-apelsiner men nu råkade jag få några i min hand, ekologiska dessutom, här skall kokas apelsinmarmelad!

Mina kära vänner Monica och Hans på Finesserna utanför Flen är otroliga entreprenörer i de goda smakernas tjänst. Monica är den absolut duktigaste marmeladkokerskan vi har i Sverige, hittar du en marmeladburk från Finesserna så köp den, den är garanterat söt och god. Under många år agerade jag smakpanel åt Monica när hon kokade marmelader med nya smaker, jag har smakat många!  Till mina favoriter hör marmelad med vita persikor och olika sorters citrus-marmelader. Jag kunde därför inte motstå frestelsen att koka marmelad på mina Tarocco-apelsiner.Blodapelsinmarmelad


800    gr blodapelsin   
200    gr citron   
600    gr strösocker   
100    gr vaniljsocker                                                                                                                    

Vaniljsocker: När jag använder vaniljstång i olika recept sparar jag och torkar den använda vaniljstången. När den är torr bryter jag ner den och lägger den i en burk med strösocker. När det samlat på sig några stycken torkade stänger mixar jag socker och stänger till ett fint pulver. Jag siktar pulvret för att få bort bitar från vaniljstängerna och sedan har jag ett utmärkt vaniljsocker att använda till bakverk och frukt.

1. Tvätta citrusfrukterna i varmt vatten och torka av dem. Skär i kvartar och skiva i mycket tunna skivor med skal och allt. Ta tillvara på juicen som frukten lämnar när du skär den. Rensa bort eventuella kärnor.

2. Blanda den skurna frukten med socker och vaniljsocker. Täck över och låt stå att marinera över natten.

3. Tag en bredbottnad kastrull och fyll med frukt & sockerblandningen.(vid marmeladkokning används oftast vida kopparpannor som placeras över öppen eld, det skall gå  fort att koka bort vätskan). Koka på kraftig värme och rör om då och då med en träslev. Fortsätt kokningen och mät temperaturen, när den når 105°C avbryter du kokningen och slår upp marmeladen i rena glasburkar. Skruva på lock och ställ dem upp och ned att svalna.

4. Avnjut marmeladen på vitt bröd eller varma scones med ett gott rumstempererat smör samt te med mjölk vid sidan. Mums!Brytskorpor

För en dryg vecka sedan bakade jag släta bullar, se tidigare recept, och fick några bullar över. Jag passade då på att göra brytskorpor, de är underbart goda med te och marmelad.
Stick bullarna med en gaffel runt om på mitten och bryt upp dem i två halvor det är bra om de blir lite ojämna, då blir de inte så kompakta när man torkar dem. Lägg på ett ugnsgaller och sätt dem i ugnen på ca 100°C i ca 15 min. Stäng av ugnen och låt ugnen stå öppen med en liten springa över natten. På morgonen har du torra och mjälla skorpor.
1 Magnus:

skriven

Ser grymt gott ut! Nått jag måste testa.

3 Linda:

skriven

Åh, så gott det ser ut! Något jag måste göra nästa gång det blir brunch-bonanza här hemma.

2 Helene

skriven

Tack Patrik, för den otroligt goda marmeladen! Perfekt i konsistensen, inte för rinnig utan lagom fast för att placeras på en skropa, perfekt sötma som vägdes upp av citrusens syrlighet och så var den ju så vacker i färgen också.... :-) Tror jag måste baka några English Scones så att man får njuta ordentligt.

Instagram