Aprikossoppa med kardemumma & vanilj med syrad grädde

2 februari 2012
-
Äntligen vinter med riktig kyla ute idag. Vad kan vara bättre än att komma in från en kall vinterdag och äta en god värmande soppa. Här är en riktig vintersoppa som passar som mellanmål eller efterätt. Den skiner dessutom som en sol så man blir extra varm innombords när man äter den. Till och med kardemumman ger värme och hemmakänsla åt aprikoserna, som slinker ner varma med kall creme fraiche eller om du hellre vill med vaniljglass. Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne!



Aprikossoppa med kardemumma & vanilj med syrad grädde 4-6 port.

200    gr aprikoser torkade   
3    st kärnor grön kardemumma   
1/2    st vaniljstång   
2    dl strösocker   
1    st citron juice   
1    dl vitt vin   
2    msk arrowrot   
7,5    dl vatten           
2    dl creme fraiche   
2    msk strösocker   
1    tsk vaniljsocker                                                   

1. Skär aprikoserna i bitar och lägg dem i blöt med hälften av vattnet, kardemummakärnor och vaniljstången  över natten.

2. Sila av aprikoserna och koka upp vätskan som de låg i tillsammans med vaniljstången, kardemummakärnorna, sockret, den pressade citronen samt resten av vattnet. Låt koka ca 10 minuter.

3. Rör ut arrowroten med vinet och toppred den söta buljongen. Koka under omrörning tills buljongen tjocknat. Tillsätt de blötlagda aprikoserna och tillåt ett uppkok. 4. Vispa creme fraiche, socker och vaniljsocker så att det tjocknar.

5. Servera soppan ljummen med en rejäl klick syrad grädde   
1 Erik Florén:

skriven

Aprikosen har tagit två omvägar innan den hamnade i bloggen. Först via Armenien därav namnet Prunus armeniaca och sedan via Patriks spis för värma oss i kylan. Själv halkade jag in till Patrik för att få lindring mot – 13 grader ute. Jag ville hA PRIKOS soppa, men den var slut, Tydligen hade den varit försvinnande god.

Instagram