Polenta med gorgonzola och små kamben

14 december 2012
-
Jag har tillbringat mycket tid i polentans hemtrakter i norra Italien. I trakterna runt Bergamo äts det polenta nästan varje söndag så här års. Det är riktig vintermat. Extra kraftig smak blir det på polentan om den görs på lite grövre majsmjöl. I mitt recept nedan har jag använt majsmjöl malt av svart majs - polentans fullkorn kan man säga.
Polenta med gorgonzola är näst intill en rätt i sig men kombinera gärna med brässerat kött med sky. I italien åt vi ofta kanin till men jag har här lagat kamben med lite vitt vin, chili och honung. Underbart gott!
 
 
Polenta med gorgonzola och små kamben   2 port
 
500  gr små kamben/ short ribs
salt
svartpeppar från kvarn
1      nypa chiliflakes
1      vitlöksklyfta
1      kvist rosmarin
2      msk honung
2      dl vitt vin
 
 
Polenta:
7       dl vatten
3       dl majsmjöl, gärna grovt
2       msk olivolja
1       msk salt
50      gr smör
100    gr gorgonzola
 
1. Skär kambenen i bitar om fem ben. Krydda med salt, peppar och chili. 
 
2. Bryn bitarna av kamben runt om i lite olivolja tillsammans med vitlök och rosmarin. Klicka honungen över benen och slå vinet i pannan. Låt brässera under lock på svag värme i ca 30 minuter. Varmhåll.
 
3. Koka upp vatten till polenta med olivolja och salt. 4. När vattnet kokar, häll i majsmjölet under vispning så att mjölet inte flockar sig. Koka upp och låt sedan koka försiktigt i ca en timme. Rör om då och då.
 
5. När det återstår  10 minuter av koktiden, rör i smöret och låt koka resterande tid.
 
6. Lägg upp en rikig klick med polenta, skär ett snitt i den och lägg i en skiva gorgonzola som får smälta lite i den varma polentan.
 
7. Skär upp kambenen och lägg upp ca 5 st vid sidan om polentan. Slå lite steksky över och servera rykande varmt. I glaset serveras en Barbaresco, gärna med lite ålder.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: Polenta, majsmjöl, saraceno, Bergamo, Italien, Gorgonzola, kamben
Instagram