Linser & rotsaker med palvad gris och senapstuvad grönkål

 

2 december 2012, 1:a Advent

-

På den åländska julmarknaden som jag besökte igår hittade jag ännu en åländsk specialité – Palvad Gris. I detta fall var det kotlettraden som man låtit palva men ofta finner man på även palvad skinka och palvad fläsksida. Tillagningen består i att köttet kokas under lång tid så att det blir absolut mört. Därefter kyls det ner och läggs för rökning, oftast med alspån, varefter det åter kyls ner och säljs. Det palvade fläskköttet kan sedan ätas både kallt och varmt och får en mycket mjuk fläsksmak med härlig rökt karaktär och framförallt, det smälter i munnen när man äter. Här serverat med buljongkokta linser och rotsaker samt en härlig senapstuvad grönkål.

Det är 1:a advent och juletiden står för dörren

Linser & rotsaker med palvad gris och senapstuvad grönkål    4 port
 
500   gr palvad gris
3       dl gröna små linser
8       små potatisar
2       morötter
2       palsternackor
1       lök finhackad
150   gr ansad grönkål
2      dl grädde eller creme fraiche
2      msk senap
1      lit höns- eller fläskbuljong
salt
svartpeppar från kvarn
 
 
1. Blötlägg linserna i rikligt med vatten och låt dem ligga minst 3 timmar.
 
2. Skala och skär ned morötter, potatis och palsternacka i grova bitar. Finhacka löken.
 
3. Koka de blötlagda linserna med lök, morötter och palsternacka samt potatis i kyckling- eller fläskbuljong. Krydda med salt och svartpeppar.
 
4. Skölj och plocka ned grönkålen i småbitar. Blanchera i saltat vatten och lägg sedan i en kastrull tillsammans med grädde och låt koka samman till en lätt stuvning. Krydda med salt och peppar. Smaksätt precis före servering med senap.
 
5. När linser och grönsaker börjar kännas färdigkokta lägg ner det palvade fläskköttet skuret i skivor. Låt värma under lock tills genomvarmt.
 
6. Servera på varma tallrikar. Lägg upp det skivade köttet och en riklig mängd brässerade linser och rotsaker samt den senapstuvade grönkålen. I glaset serveras ett rött Côte de Rhone.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: Palva, fläsk, gris, linser, rotsaker, grönkål, senap, advent, Åland
Instagram