Grillad entrecôte med rostad potatis & sardellsmör

29 december 2012
-
Ibland har man turen att springa på en riktigt fin entrecôte - svensk, ekologisk, mörkröd, fast och väl marmorerad.
Då vet man att det väntar en dundergod måltid. Det är inte mycket kött som kan mäta sig med en fin entrecôte. Den blir saftig, smakrik och med ypperliga koncistenser. Själv äter jag den helst på enklast möjliga vis. Rostad klyftpotatis, en enkel sallad och ett milt kryddsmör. Här har jag valt att smaksätta smöret med citron, sardeller och kapris. Gudars spis...
 
 
Grillad entrecôte med rostad potatis & sardellsmör     4 port
 
 
4 x    180 gr entrecôte, i skivor
8       medelstora potatisar
150   gr smör, rumstempererat
5       filéer sardeller
1       msk saltad kapris
1/3    skal av citron, rivet
salt
svartpeppar från kvarn
olivolja
 
grönsallad att servera till
 
1. Skär potatisarna i fina klyftor. Vänd upp klyftorna med salt, peppar samt olivolja. Lägg i ugnsfast form och rosta i ugn 250°C i ca 20 minuter, tills mjuka och vackert färgade. Rör om då och då.
 
2. Riv citronskalet och hacka tillsammans med kapris och sardeller. Vispa samman hacket med det rumstempererade smöret, smaka av med salt och riklig mängd svartpeppar.
 
3. Krydda skivorna av entrecôte med salt och peppar. Stek i grillpanna på relativt hög värme, vänd när blodet tränger fram på respektive sida.
 
4. Servera det varma köttet med rostade potatisklyftor och sardellsmör samt en konderad sallad vid sidan. I glaset serveras ett någorlunda moget rött vin från Boredaux.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: entrecôte, sardeller, kapris, rostad potatis
Instagram