Dillkött på lammstek med kokta grönsaker

31 december 2012, Nyårsafton
-
Jag har utlovat en jordnära varmrätt till nyårsmenyn men likväl något av det godaste man kan tänka sig -husmanskost till fest - Dillkött på lamm! Redan som 5-åring tyckte jag att det var vansinnigt gott med dillkött. Den fylliga sötsyrliga såsen med kraftig dillsmak är underbart god tillsammans med väl kokt lammkött, potatis och grönsaker. Vanligtvis gör jag dillkött på tärnad bringa av lamm eller kalv men det gör sig lika gott på lammstek. Lägg lite möda på att finna en fin ekologisk stek och även ekologiska grönsaker, behandla råvarorna varsamt och låt grönsakerna koka med i buljongen tills de har rätt koncistens, plocka upp dem allt eftersom de blir färdiglagade. Smaka nogsamt av såsen så att den får den rätta sötsura smaken. Överdriv inte med socker, villket du däremot skall göra med dill, använd riklig mängd!  
Rioja har doft av dill i sig och har, om ej för ålderstigen, en fin syra som gör sig ypperligt till dillkött.
Nu är det fest...
 
...Gott Nytt År !
 
 
Dillkött på lammstek med kokta grönsaker       4 port
 
1      kg lammstek, uppbunden
4      små palsternackor
4      små moröter
1/4   rotselleri
1/4   purjolök, ljusa delen
250  gr brysselkål
1      msk vitpeppar, hela korn
1      tsk timjan
3      lagerblad
50    gr dill på stjälk
3      dl grädde
1,5    msk ättika
1,5    msk socker
salt
vitpeppar från kvarn
maizena för redning
kokt potatis att servera till
 
 
 
1. Skala och ansa rotsaker och purjolök. Ansa och klyv brysselkål. Plocka dillen från stjälkarna. Hacka dillen grovt och spara till senare, spar dillstjälkarna till kokningen av köttet.
 
2. Lägg lammsteken i vatten så att det täcker. Koka upp, lyft upp steken ur vattnet och slå bort vattnet.
 
3. Lägg steken i nytt vatten tillsammans med rotsaker, purjolök och kryddor. Tillsätt stjälkarna från dillen. Koka upp och låt sjuda under lock i två timmar. Lyft upp grönsakerna allt eftersom de blir färdigkokta. Lägg grönsakerna åt sidan för senare användning.
 
4. Lyft upp köttet efter två timmar, linda in i folie och varmhåll. Reducera buljongen med en tredjedel. Sila av buljongen.
 
5. Tag två 6 dl av bujongen och koka samman tillsammans med grädde, ättika och socker. Smaka av med salt och peppar samt syra och sötma. Red till önskad koncistens med maizena.
 
6. Koka upp resterande buljong, salta och förväll brysselkålen däri. Lägg också i de kokta rotsakerna och låt dem bli varma.
 
7. Tillsätt den grovt hackade dillen till såsen. Spar lite dill till garnering.
 
8. Tranchera lammsteken, lyft med en hålslev upp de varma grönsakerna och lägg på ett varmt fat. Lägg den trancherade steken ovanpå och kokt potatis vid sidan. garnera med hackad dill och slå lite av den varma såsen över.
 
9. Servera rykande hett med resten av dillsåsen vid sidan. I glaset serveras en Rioja Riserva.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött Varmrätt
Taggar: lamm. rotsaker, dillkött, husmanskost, dill, ättika, sötsur, lammstek
1 Isabella:

skriven

Oh vad gott det ser ut, jag älskar dillkött, har faktiskt lagat det en gång. Nu ska jag prova denna variant- GOTT NYTT ÅR

Svar: Dillkött är underbart gott!/ Patrik
PA

2 Anna-Lena

skriven

Det blev ett fantastiskt gott dillkött. Det bådar gott för det nya året. Tackar.

Instagram