Rulad på kallrökt lax med äggröra smaksatt av ramslök

21 april 2012
-
Min morfar arbetade på ett mejeri på Kinnekulle när han var ung. Jag kommer ihåg att han berättade om tiden i maj då Ramslöken blommade. Under denna tid  fick man problem med mjölken, till ostproduktionen, den smakade lök!
Ramslök har otroligt rik smak, en mycket rundare smak än vitlök, och passar utmärkt i vår nordiska matlagning.
De platser jag mest förknippar med ramslök är Gotland och Kinnekulle i Västergötland, men ramslök växer naturligtvis på fler platser i vårt avlånga land.
Det är fortfarande för tidigt att ge sig ut för att plocka vild Ramslök men på Gotland har man börjat odla denna delikatess för oss "matnördar". Här kommer ett härligt recept, med den klassiska kombinationen av kallrökt lax samt äggröra, kryddat med ramslök. Laga och njut!Rulad på kallrökt lax med äggröra smaksatt av ramslök
4 port   

8    st tunna skivor kallrökt lax   
3    st ägg   
1    dl grädde   
1    msk smör   
3    st blad av ramslök, finstrimlade       
1    st blad av gelatin.
peppar från kvarn       
salt       

till servering:       
plockad späd sallad       
vinäger och olja till salladen       
dill för garnering                                                           

1. Bred ut en tunn plastfilm på arbetsbänken. Lägg laxskivorna på plastfilmen lite om lott, så att de bildar en rektangel.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Knäck äggen i en kastrull, rör samman med grädden, de finstrimlade bladen av ramslök. Krydda med peppar och salt. Klicka i smöret. Ställ kastrullen på spisen och rör i botten med en trubbig träspatel. Låt äggröran stelna lite mellan att du rör. Avbryt uppvärmningen medans äggröran fortfarande är riktigt krämig. Lyft av värmen, smält ned gelatinbladet och låt röran svalna något men fortsätt att röra.

3. Lägg ut äggröran i en sträng på längs kanten av rektangeln av den rökta laxen. Rulla med hjälp av plastfilmen en jämn rulle där skivorna av den rökta laxen omsluter äggröran. Vrid samman plastfilmen i ändarna på rullen så att den blir packad  och kompakt. Lägg i kylen att svalna helt.

4. Rulla upp plastfilmen försiktigt och skär med lätt hand två tjocka skivor per portion av laxruladen. Lägg dem på tallrikar och servera tillsammans med späd plocksallad som vänts med lite olja, vinäger och salt. En sauvignon blanc från Loire passar bra i glaset.   
1 Cecilia:

skriven

Drömmer om att hitta ett riktigt bra ramslöksställe.

3 Patrik Arneke:

skriven

Helt rätt tänkt Magnus!

Utmärkt till frukost, kombinera gärna med lite varm spenat och för lyxfrukost även en härligt god Hollandaise! Kinnekulle är underbara marker här finns vacker natur och odlade skatter som bjuder till inspiration...

2 Magnus

skriven

Oerhört bra frukosträtt! Förbereds dagen innan och dagen efter har det förvandlats till en snabbmatsrätt. Det finns mycket äpplen på Kinnekulle, kanske kan ett glas färskpressad äppeljuice fungera som tillbehör till denna frukosträtt. Kanske Sik kan vara en variation.

Instagram