Penne alla vodka
Baguette
Fläsklägg med rotmos
Pasta med Romanesco och sardeller
Att laga mat och äta efter vad årstiden bjuder – vårt kulinariska arv!
Att laga mat och äta efter vad årstiden bjuder – vårt kulinariska arv!
Måltiden hör till vårt kanske viktigaste kulturarv men vi behöver inte längre följa årstidens växlingar när vi planerar vad vi skall laga och äta. Globaliseringen har gett oss möjlighet att äta i stort sett vad som helst, när som helst under året.
Allteftersom våra matbutikers diskar fylls av vackert staplade råvaror från när och fjärran så tilltar dock ett missutnyttjande av naturens resurser. Varor transporteras längre än vad de mår bra av, grönsaker och djur drivs upp under onormala omständigheter, vi köper allt fler råvaror vi inte behöver och framför allt vid fel tid på året. Kopplat till denna onda cirkel kan vi också konstatera det jag vill belysa, att allt fler konsumenter tappar kontroll och kunskap kring hur våra råvaror produceras, var de kommer ifrån och när de är som godast att äta.
Denna negativa kunskapsutveckling kommer att drabba oss mycket hårt. För att vända på denna cykel måste vi ändra våra matvanor och återerövra kunskapen om den mat vi lagar och stoppar i oss. Vi måste lära oss att välja matbutik, restaurang, snabbköp, bageri, ”latte-hörna” etc efter nya premisser. Vi måste våga välja att äta efter omgivning, årstid och utbud.
Vi har själva möjligheten att återta kunskapen och makten över vår framtida kulinariska utveckling. Oavsett om vi lagar vår måltid själva eller går ut och äter på restaurang så måste det vi äter kopplas till vår omgivning. Det är du själv som väljer vad du vill stoppa i dig.
Vi har möjligheten att bättre hushålla med våra naturresurser och ge matlagare samt råvaruproducenter den status de är värda genom att:
· följa årstidens utbud när du väljer vad du skall äta
· lära dig råvarornas säsong, ursprung och historia
· välja mat och råvaror från din nära omgivning
· handla i manuella diskar och ställa krav på din handlare/restaurang
· lära dig utnyttja och ta tillvara hela råvaran, även de icke ädla detaljerna
· tillaga fisk och kött på ben, öka mängden grönsaker i måltiden
· koka egna fonder och buljonger, soppor, grytor
· kompostera matavfallet
Med dessa ord vill jag inte slå någon på fingrarna, motverka handel mellan länder eller säga att det är fel att lära känna andra matkulturer än din egen. Jag vill belysa Din makt över valet av råvaror och deras ursprung oavsett om du är matlagare, restauratör, konferensbokare eller matglad livsnjutare. De val vi gör varje dag sätter normen för vår framtid och lägger grunden för den kunskap som vi för vidare.
Ta vara på vår omgivning och vårt kulinariska arv!
Patrik Arneke
Denna text har tidigare publicerats hos; http://www.informus.se/swe/about/newsletter.asp
Orechiette med brysselkål, rökt sidfläsk och stekt tärnad blodpudding
Blodpudding
Soppa på jordärtskocka och röda linser
White Lady
366° - har nu gått varvet runt
366° - har nu gått varvet runt
För ett år sedan bestämde jag mig för att anta en utmaning med mig själv – att laga och publicera ett recept om dagen under ett års tid. Utmaningen fick namnet 366°, efter antalet dagar under skottåret 2012. De 366 recepten, och några till, har tillsammans med ett urval av nästan 5000 fotografier publicerats på min blogg, här kan Du nu se resultatet av min utmaning – www.smakaose.com
Recepten har kommit att bli en betraktelse av måltider och råvaror som passerat revy under ett års tid, en slags krönika som återspeglar årstidernas växlingar och råvaruutbudet på marknader och torg där jag befunnit mig. Recepten har vuxit fram i tanken under arbetsdagen men också plockats fram ur mitt vildvuxna biblioteket fyllt av kokböcker. Inspiration har hämtats från mina 25 års arbete i restaurangkök och flera av recepten är ”klassiker” från de kök jag arbetat i eller vistats nära, några av recepten är hämtade från vänner som är mig kära.
Under ett års tid hinner man med ett antal resor och jag har tagit med mig mitt projekt ut på strövtåg. Året har fört mig till Lombardiet, Marche & Apulien i Italien, till Andalusien i Spanien samt till Danmark och Åland. Det har varit inspirerande att uppleva dessa skilda platsers olika matkulturer och de har alla lämnat avtryck bland recepten. Även här hemma har utflykter till bla Halland, Gotland, Västergötland, Småland samt min tidigare gastronomiska hemvist Sörmland bidragit med inspiration.
De flesta recept har tagit form under strövtåg i matbutiker, saluhallar och på förlängda promenader både på väg hem från arbetet och ute i skog och mark. Inget är så inspirerande som att befinna sig mitt bland säsongens råvaror oavsett om platsen är Hötorgshallen i Stockholm, fiskmarknaden i Cadiz, grönsaksdisken på Coop eller mitt i ett hav av kantareller i de sörmländska skogarna. Känslan av ”här och nu” är utan tvekan den som bjuder på den godaste maten!
Den vanligaste frågan jag fått under året har varit; - Vem äter upp all maten? Jag måste passa på att tacka alla vänner som hjälpt till, smakat och tömt faten, haft åsikter och tålamod med min matlagning och råvarujakt i alla upptänkliga situationer. Ordet ”nörd” har hängt i luften flera gånger men ni har tigit och låtit er väl smaka.Tack för att ni ätit upp allt jag lagat! Tack också till Christer som under senare delen av året givit del av sina stora vinkunskaper under rubriken Veckans vintips.
Självklart går mitt största tack till min underbara fru, Anna-Lena, som klarat sig igenom alla 366 dagars prov-ätande utan att en ända gång få be om repris på några av favoritrecepten. Du har varit fantastisk - och dessutom läst all korrektur till mina recept - I Love You!
www.smakaose.com kommer att leva vidare som blogg. Jag kommer att fortsätta att tycka och tänka om mat och dryck, det kommer även att publiceras fler recept (om än i något långsammare takt) och jag hoppas att ”ni där ute” vill fortsätta att ta del av kulinariska texter, fotografier och åsikter. Välkomna att även i fortsättningen komma med inlägg, motargument samt inspirerande kommentarer!
Vi ses även framöver i cyberspace eller i verkliga livet, 366° är över - ett avslutat kapitel. Jag följer mitt motto… - gå vidare!
Patrik Arneke
Vitvinspocherad sjötungsfilé på bädd av spenat med smör- & tryffelmonterad champagnesås
Gryta på röda linser & chorizo
Ostgratinerad soppa på skinka & vintergrönsaker
Lasagne al forno
Buljongkokt skinkstek med glacerade morötter samt chili- & limemajonnäs
Parisare
Papardelle med sidfläsk, brysselkål och comté
Äppelskivor, danska
1 januari 2013, Nyårsdagen
-
Danska äppelskivor görs i ett speciellt järn, som en plättlägg men med djupare klotrunda fördjupningar. Efter en kall vinterpromenad smakar det fantastiskt gott med varma äppelskivor rullade i strösocker och kanel. Ännu lyxigare blir det med en hemlagad vaniljsås till. I äppelskivorna kan man också lägga en bit katrinplommon eller ersätta helt med katrinplommon. Till sommaren, ja nu börjar man längta dit, smakar det underbart gott med en skiva persika eller nektarin.
Äppelskivor, danska ca. 28 st
3 dl mjölk
300 gr vetemjöl
3 msk socker
3 äggulor
3 äggvitor
100 gr smör
1/2 citron, rivet skal
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
2 äpplen skalade, urkärnade skurna i bitar
skirat smör att smörja järnet samt att pensla äppelskivorna med
strösocker och kanel att rulla äppelskivorna i
1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Blanda samman alla torra ingredienser; mjöl, socker, kardemumma och bakpulver.
3. Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
4. Montera äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor och sedan i bitar.
6. Hetta upp järnet för äppelskivor och smörj med lite smör.
7. Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet. Tryck i en äppelbit i varje äppelskiva och grädda tills de börjar stelna mot mitten. Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.
8. Lyft ur äppelskivorna ur järnet och grädda vidare tills smeten är slut.
9. Pensla de färdiggräddadeäppelskivorna med lite skirat smör och rulla dem i strösocker och kanel. Avnjut varma!
4 st äggulor
2,5 dl mjölk
100 gr socker
1/2 st vaniljstång
Vaniljsås; Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölken med en kluven vaniljstång. Slå den varma mjölken över äggblandningen. Rör om och slå tillbaks i kastrullen. Värm försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar ( det gör den vid 84°C) och sila upp i en skäl.
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com