Pasta med torsk, tomat, kapris och oliver

20 mars 2013, vårdagjämning
-
Vårdagjämningen är här och även om snön fortfarande faller utanför fönstret så känns det hur dagarna blir längre och längre för var dag samt att solen ställer sig allt högre upp på himlen vid lunchtid. En härlig känsla.
Jag avslutar min serie av recept baserade på Skrei, torsk från Barents hav, med ett pastarecept som inehåller både tomat, kapris och svarta oliver. En riktig höjdarmåltid för oss som gillar både torsk och pasta - den  lyser upp tillvaron som ett norrsken från Lofoten!
 
Norrsken vid Hauklan beach, Lofoten
Fler foton från Lofoten hittar Du på: www.arneke.fotosidan.se
 
Pasta med torsk, tomat, kapris och oliver        6 port
 
1200  gr Skrei-torsk skuren rakt över med ben och allt
3       st chalottenlök, finhackad
1       vitlöksklyfta, hel krossad
1       dl olivolja
3       lagerblad
200   gr passerade tomater
200   gr hela skalade tomater på burk
600   gr spaghetti
2       msk kapris
1       dl små svarta oliver
1       citron, rivet skal
1       dl finhackad persilja
1       dl vitt vin
vitpeppar från kvarn
chiliflakes
salt
 
 
 
 
1. Skär ut ryggbenet ur torsken, skölj och lägg med vatten i en kastrull. Tillsätt en finhackad lök, vitpeppar och ett lagerblad, låt sjuda i 20 minuter. Tag tillvara på fiskfonden därifrån.
 
2. Skär sedan föriktigt ut allt fisk-kött och putsa bort skinn och hinnor. Från ryggfiléerna stycka loss 6 st 100 grams bitar för att använda som hela bitar. Resten av fiskköttet skall användas till pastasås. Krydda allt kött med salt och vitpeppar från kvarn.
 
3. Smörj en stekplåt med olivolja och lägg de sex fina bitarna torskfilé på den. Ringla lite olja över. Sätt in i ugn 90°C och stek till kärntemperatur av 60°C.
 
4. Fräs två finhackade lökar, vitlök och lagerblad i en halv deciliter olivolja. Tillsätt resterande fisk och fräs runt om. Tillsätt vitt vin, passerade och hela tomater från konserv. Låt sjuda samman i ca 20 minuter. Späd efter behov med fiskfonden, ca 2 dl. Krydda med chili och salt. Tillsätt på slutet oliver samt kapris.
 
5. Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten.
 
6. Lyft pastan ur vattnet och vänd ner i tomat- och fisksåsen. Lägg upp på fat och riv över citronskal samt strö över all hackad persilja. Garnera med den ugnsbakta torsken och servera rykande het.
I glasen serveras en väl kyld Albariño från Rias Baixas.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk Pasta & Ris
Taggar: Pasta, Skrei, Torsk, Lofoten, norrsken
Instagram