Risotto på purjolök, persiljerot och svart tryffel

2 april 2013
-
Vintern dröjer sig kvar på ett spöklikt sätt denna vår, jag vet inte hur vi skall kunna förskjuta den. Jag bestämde mig för att göra ett tappert försök till att slå in dess sista spik i kistan. Vintertryffel med persiljerot och purjolök får ge smak åt en underbar risotto. Efter detta måste det vara bäddat för vår!
 
 
Risotto på purjolök, persiljerot och svart tryffel    4 port
 
2      st stora persiljerötter, ca 300 gr
1      st purjolök
3      msk olivolja
2      dl vitt vin
1,5   lit ljus kycklingbuljong
40    gr smör
30    gr svart tryffel konserverad, tunt skivad
50    gr riven parmesanost
salt
svartpeppar från kvarn
lagerblad
olivolja
 
 
1. Ansa och skölj persiljerot samt purjolök. Dela purjolöken i tre delar varav en skärs ner till fina brunoise och de andra två delarna klyvs på längden. Skiva 3/4 av persiljeroten tunt och skär även denna i brunoise, resten skärs i klyftor på längden.
 
2. Klyftorna av persiljerot samt den kluvna purjolöken läggs på en stekplåt. Krydda med salt och peppar, lägg i några lagerblad och ringla över lite olivolja. Baka i ugn 200°C tills gyllenbruna och genombakade ca 20 min.
 
3. Koka upp kycklingbuljongen.
 
4. Fräs brunoise av purjolök samt persiljerot i rikligt med olivolja och låt puttra några minuter. Tillsätt riset och låt det svettas tillsammans med grönsakerna. Slå i vinet och låt det koka in i riset. Tillsätt en skopa buljong och låt den dra in i riset, tillsätt ytterligare buljong allt eftersom riset suger åt sig tills riset är färdigkokt, ca 30 minuter.
 
5. Skiva den svarta tryffeln tunt och lägg åt sidan. Slå spadet från den konserverade tryffeln i risotton.
 
6. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt  smöret samt hälften av den rivna parmesanosten. Vänd ner den skivade tryffeln. Rör om och servera rykande het med resten av parmesanosten vid sidan. Garnera med den rostade purjolöken samt persiljeroten
Servera ett fruktigt kraftigt rödvin vid sidan, till exempel en Priorat från nordöstra Spanien.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Tryffel, purjolök, periljerot, carnaroli, risotto
Instagram