Pasta Carbonara

15 september 2012
-
För en månad framåt har vi en italiensk gäst hemma, han äter med oss dagligen och det resulterar naturligtvis i att menyvalet gärna får en italiensk touch. Det kommer att bli mycket pasta den närmaste tiden, till vår italienske gäst och min kära hustrus förtjusning. Om Leonardo skulle få bestämma så skulle det bli Pasta Carbonara minst en gång om dagen, det är hans stora favorit. Det blir dagens recept!
Nordost om Rom i Abruzzerna fanns allt det kol som användes i staden. Det fraktades in och såldes av abruzziska kolarbetare som vid hemkomst till Abruzzerna bjöds på denna kalssiska pastarätt. Pasta Carbonara - kolarhustruns pasta - med sitt protein rika innehåll av magert fläsk, ägg och riven ost, alltsammans kryddat med grovt mald svartpeppar som blivit kopplingen till pastarättens ursprung. Kolargubbarna förde med sig maträtten till Rom där den blivit mäkta populär och spridits över Italien & världen. Kolarhustrun lagade rätten med Penne men det är med Spaghetti som rätten blivit mest känd. I Rom serveras Pasta Carbonara både med Spaghetti, Penne eller Tortiglioni. Välj själv villken pastasort du tycker är godast.
 
Pasta carbonara   4 port
 
400  gr spagetti, penne, eller tortiglioni
150  gr guanciale eller lättrökt pancetta
4      st ägg
40    gr pecorino romano
40    gr parmesanost
svartpeppar från kvarn
olivolja, ister eller smör
riven parmesan att servera till
 
1. Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten.
 
2. Riv bägge ostarna fint.
 
3. Vispa upp äggen med en tredjedel av den rivna osten och rikligt med svartpeppar från kvarn.
 
4. Skär guanciale eller pancetta i 5 mm kuber och stek dem knapriga i olivolja, smör eller ister. Slå upp i en skål och varmhåll.
 
5. När pastan är färdigkokt, slå av den och vänd genast samman med de uppvispade äggen. Vänd gärna över lite värme . Tillsätt resten av osten och den knapriga pancettan och vänd runt tills äggsmeten är krämig.
 
6. Servera riktigt varm med riven parmesanost vid sidan samt en Montepulciano di Abruzzo i glaset.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Abruzzo, Abruzzerna, Kolarhustru, Rom, Italien, Pasta, Tortiglioni, Ägg, Guanciale, Pancetta
1 Erik A:

skriven

Mitt tips är att hälla 2 dl grädde över det stekta fläsket och puttra ihop med svartpeppar och även cayennepeppar. Tilssätt sedan den reducverade bacob/kryddblaningen till pasta före före äggblandningen.

Svar: Japp, det funkar utmärkt och ger en krämigare pasta. Men grädden hör inte riktigt hemma i en Carbonara!
PA

Instagram