Linguine med havskräftor & körsbärstomater

29 september 2012

-

För en dryg månad sedan lagade jag öppna ravioli med havskräftor.  Till det receptet använde jag bara kräftstjärtarna. Av huvud och skal kokade jag en kräftfond som är god till såser och soppor, kvar fick jag klor och ”armar” som är fulla med kött och god kräftsmak. Jag frös in dem för senare användning och idag var det dags – Linguine med havskräfta och körsbärstomat. På så rara djur som havskräftor vill det till att använda minsta lilla bit, inget får gå till spillo, här lyckades jag få till tre anrättningar av ett inköp! Detta är en pastarätt som man äter i två omgångar. Först avnjuter man själva pastan som fått massor av god smak från kräftor, lök och tomater. Därefter har man bara klorna kvar på tallriken och då börjar jobbet med att tömma dem och sörpla i sig innehållet ur klorna – oh så gott!

Har du inte enbart klor i frysen så går det naturligtvis att använda hela kräftor som delas upp i bitar. Det är då ett recept som är idealiskt för mindre havskräftor, helst skall de dock vara råa.

 

Linguine med havskräftor & körsbärstomater   4-6 port

500 gr linguine

1    dl olivolja

1/2  gul lök, finhackad

1     vitlöksklyfta

300  gr körsbärstomater

8-10 st klor av havskräftor

1     dl finhackad persilja

1     nypa peperoncino

salt

 

 

1. Krossa och dela klorna så att de släpper ut smakerna vid tillagning och blir lättare att äta samt suga ur.

2. Finhacka löken och persiljan. Skär tomaterna i fjärdedelar och krossa vitlöksklyftan. 3. Koka upp rikligt med saltat vatten och lägg i pastan, koka al dente.

4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en bredbottnad kastrull. Tillsätt havskräftsklorna samt peperoncino och lått fräsa kraftigt under lock en minut. Tillsätt tomaterna och fräs kraftigt ytterligare en minut.

5. Lyft upp pastan ur vattnet och vänd ner med tomater och klor. Tillsätt den hackade persiljan och vänd runt ordentligt. Servera rykande het. I glaset serveras en väld kyld mousserande vit franciacorta.

 

© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com

Kategori: Pasta & Ris
Taggar: havskräftor, linguine, pasta, tomater
Instagram