Smörstekt rödspätta med kapris, salvia & bladpersilja

31 maj 2012
-
Vad var det han sa, min gode vän Erik från smögen? "När marken är grön smakar spätta skön, när marken är vid smakar ho skid" Nåt i den stilen var det, på bred bohuslänska. Och vad gäller rödspätta så är det just bohusläningarna vi skall ta lärdom av. Det är nu som den skall ätas, denna rödspottade plattfisk, när marken är grön. Den är inte så fast och fin i köttet som "tungorna" man fantastiskt god och mjäll i smaken. Färsk, nyfångad spätta, med skinn och ben, stekt i smör med lite örter och citron - det är värt all möda i världen! Ät allt, förutom benen...


Smörstekt rödspätta med kapris, salvia & bladpersilja
2 port   

2    st rödspättor á ca 400gr   
2    stora salviablad   
150 gr smör   
2    matskedar torrsaltade kapris   
1    dl finhackad bladpersilja   
1/2 citron till serveringen       
vetemjöl till panering       
salt       
vitpeppar från kvarn


1. Öppna och tag ur rödspättorna, skär av huvudet och klipp bort fenorna runt om. Skölj ur i innuti och rensa bort blodranden längs ryggbenet. Om så önskas flås översidan så att den är skinnfri. Torka av. Krydda utan och innan med salt och vitpeppar.

2. Vänd fiskarna noga i vetemjöl.

3. Hetta upp 50 gr smör tillsammans med salviabladen i en stor stekpanna. Lägg i fiskarna när smöret är brynt. Stek på medelhög värme ca 4 minuter på var sida. Tillsätt mer smör i pannan om det blir torrt.

4. Under tiden; finhacka bladpersilja, skär 2 stora klyftor av citronen, skölj den saltade kaprisen och sila av vattnet.

5. Lägg upp de gyllenbruna rödspättorna på varm tallrik.

6. Sätt panna åter på värmen och tillsätt resten av smöret. Låt det bli brynt och lägg då i kaprisen och den hackade bladpersiljan. Låt fräsa en kort stund, slå sedan smöret med innehåll över fisken, dekorera med citronklyftor.

7. Servera omedelbart med kokt färskpotatis och /eller en välkonderad sallad. En väl kyld Sancerre i glaset. Smaklig spis!
1 Senka:

skriven

Hej,Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppenFörhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!Med vänliga hälsningar,Senka

senka@hittarecept.se

Instagram