Smörstekt kalvlever med salvia, lök och kapris

5 maj 2012
I tanken stannar jag kvar i Rom för ytterligare en måltid. Kalvlever, det är en av de mest substantiella maträtter jag vet. Det är oerhört gott och det känns oerhört nyttigt, en maträtt som fyller en med livskraft ända in i märgen, mättar lagom mycket men berikar kroppen till hundra procent. Brynt smör, brynt salvia, brynt lök och kapris - det blir vare sig enklare eller godare. I Rom äter jag en portion cicoria slungad med olivolja och peperoncino vid sidan, här hemma nöjer jag mig med en enkel konderad sallad. I Rom blir det rött bordsvin i glaset men hemma kan jag tillåta mig en Pomard från Bourgogne, en perfekt match - Njutningen är total!
Har Du inte fattat vinken nu så kommer den här i klartext;
- Ät mer lever!!!

Smörstekt kalvlever med salvia, lök och kapris 2 port    


300   gr skivad kalvlever    
1      st finhackad gul lök    
4      st salviablad    
2      msk kapris    
1      dl vitt vin    
50    gr smör        
vetemjöl till panering        
salt        
svartpeppar från kvarn                                                                            

1. Vänd den skivade kalvlevern i vetemjöl.

2. Bryn smöret och salvian i en vid panna, lägg i kalvlevern och stek gyllenbrun på båda sidor. Krydda med peppar och lite salt. Lyft upp levern och varmhåll.

3. Tillsätt kapris och den hackade löken i pannan, bryn och tillsätt sedan vinet. Koka samman.

4. Lägg upp levern på tallrik och garnera med lök, kapris och smör. Servera med en conderad sallad eller lite smörfräst spenat. I glaset en Pommard om det är helg annars en Valpolicella eller lättare italienskt bordsvin.
Instagram