Risotto på kronärtskocka

3 maj 2012
-
Jag går igång på kronärtskockor! Det är svårt att gå förbi dessa delikatesser i butiken utan att plocka med sig några i varukorgen. I Sverige är det svårt att hitta små mjälla skockor som fungerar för  de lite mer spännande recepten med hela skockor i. Men ibland har man tur och då gäller det att passa på. Tänk på att inte vara feg med kniven när du ansar skockorna. Lägg dem i citronvatten så fort du skurit ner dem så att de inte oxiderar.
Kronärtskockor är inte helt lättlagade men ge inte upp, laga om och om igen, när du lyckas blir det en minnesvärd smakupplevelse. Smaka o Se...



Risotto på kronärtskocka
4 port   

2-3    st små mjälla kronärtskockor   
300   gr carnarolo ris   
1       st citron   
80     gr riven parmesanost   
1       st vitlöksklyfta   
1,5    liter ljus kalvbuljong   
60     gr smör       
finhackad persilja       
salt       
peppar från kvarn                                                                   

1. Ansa kronärtskockorna; skala stammen, kapa bort toppen, skär rent från alla grova blad, rensa bort borsten i mitten. Skär ned i tunna klyftor. Lägg i kallt vatten med en pressad citron. 2. Koka upp kalvbuljong.

3. Fräs vitlöksklyftan i hälften av smöret, tillsätt de avrunna klyftorna av kronärtskockor och låt puttra några minuter. Lyft bort vitlöksklyftan. Tillsätt riset och låt det svettas tillsammans med kronärtskockorna. Tillsätt en skopa buljong och låt den dra in i riset, tillsätt ytterligare buljong allt eftersom riset suger åt sig tills riset är färdigkokt, ca 30 minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en matsked finhackad persilja, resten av smöret samt hälften av den rivna parmesanosten. Rör om och servera rykande het med resten av parmesanosten vid sidan. Kronärtskocka är tufft att kombinera med vin, ödsla inga stora pengar på vinet till denna rätt, drick något enkelt men gott i stora klunkar. Njut av det goda riset!
Instagram