Ravioli fyllda med nässlor med gräddkokt vitkål

28 maj 2012
-
När jag bodde i italien och mormor i huset lagade färska ravioli, då gick vi alla runt som på moln, då var det fest! Är man är på en restaurang i italien händer det inte allt för sällan när man satt sig till bords att servitören säger; "och utöver meny har vi idag färska ravioli dalla casa". Då vet man vad som gäller, beställ det! Riktigt färsk ravioli är gudoligt gott i nästen villken tappning som helst.
Jag plockade nässlor tidigare i våras gjorde jag lite puré och stoppade i frysen och nu är det dags att använda den. (det går nog fortfarande att hitta späda nässlor på lite skuggigare platser runt knuten). Vi ersätter den klassiska spenatfyllda raviolin med en fyllning av härligt mild nässelpuré & ricotta. Buon appetito!Ravioli fyllda med nässlor med gräddkokt vitkål
4 port   

500 gr färsk pastadeg (se recept från 14 maj -12)              

fyllning:   
1     st  ägg   
100 gr puré på förvällda nässlor   
200 gr ricotta   
2     msk färskrivet ströbröd   
40   gr finhackad kokt eller rökt skinka       
riven muskot       
salt
vitpepar från kvarn       
ägg att pensla med       

servering: 
1/4 litet färskt vitkålshuvud skuret i strimlor/julienne           
2    dl grädde   
1    dl vittvin
50  gr smör
2    st salviablad   
salt
svartpeppar från kvarn       
riven parmesanost


1. Knåda en smidig pastadeg, låt ligga svalt en timme.

2. Ansa och skölj 2 liter nässlor. Koka dem 5 minuter i saltat vatten.Häll av vattnet och mixa nässlorna i matberedare. Låt svalna.

3. Blanda samman 100 gr nässelpuré med ricotta och övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

4. Kavla pastadegen tunnt med hjälp av en pastamaskin, Lägg ut den tunnt kavlade pastan, pensla ev med en uppvispad äggula, klicka på teskedstora klickar av fyllningen. Vik över pastan och stansa ut runda ravioli. Du kan också göra raviolin med hjälp av en "ravioliramp". Fortsätt tills pastadeg och fyllning är slut. Denna sats ger fler än fyra portioner av ravioli. Lägg de Du ej behöver i frysen till senare behov.

5. Skär mycket tunna julienne av den färska vitkålen. Krydda med salt och peppar och låt ligga några minuter. Lägg i en kastrull tillsammans med vittvin och låt koka upp under lock. När det kokar lyft av locket och låt vätskan koka bort. Slå på grädden och reducera. Varmhåll.
6. Bryn smöret med salviabladen i en sauteas.

7. Koka upp rikligt med väl saltat vatten och lägg i raviolin ca 5 st per portion. Låt koka ca 3 minuter och lyft upp med hålslev och vänd dem i salviasmöret.


8. Lyft upp den gräddkokta vitkålsjuliennen och lägg en matsked i var och en av fyra djupa tallrikar. Lägg den varma raviolin runt och ringla på smöret. Servera genast med färskriven parmesanost strödd över. I glaset serveras en väl kyld Arneis från Roero i Piemonte.
Detta är gudars spis!
1 Anna-Lena:

skriven

och nu är det jag som går på små moln. Piaci Ravioli!

Instagram