Lättgravad ugnsbakad rödingfilé med smör- & vinbrässerade grönsaker

7 maj 2012
-
Självklart finns det inget som går upp mot att få steka sin nyfångade röding över öppen eld på fjället. Jag hade glädjen för några år sedan att följa med på ripjakt utanför Kiruna. Eftersom jag själv inte är jägare tog jag med flugspö istället för bössa. Vi fick fantastiska middagar beredda över elden baserade på Ripa & Röding kompletterat med de få ingredienser vi burit med oss ut på fjället. När man sitter i solnedgången på fjället räcker det gott med huvudråvaran!
Röding är populär att odla och här i södra Sverige är det oftast den odlade fisken vi får tag på. Till och med vätterrödingen har blivit rar så vi får allt som oftast glädjas åt odlad röding. Det är en otroligt mjäll och välsmakande fisk. Extra god tycker jag att den blir om den får grava lite lätt med salt, socker och vitpeppar.Lättgravad ugnsbakad rödingfilé
3 port   

3     st filéer av röding   
150 gr sockerärtor   
3     st salladslökar   
40   gr smör   
1     dl vitt vin       
vitpeppar från kvarn       
salt       
strösocker       
dill hackad               

kokt färskpotatis att servera till                                                           

1. Putsa rödingfiléerna och ta bort eventuella ben. Krydda dem på köttsidan med en nypa salt och en nypa socker samt rikligt med grovmald vitpeppar. Låt dem ligga att marinera ca 2 timmar.

2. Skölj och ansa sockerärtor samt salladslök. Striimla dem. Smält smöret.

3. Rulla rödingfiléerna med skinsidan utåt och stick två stycken grillpinnar genom dem. Smörj en ugnsfast form med det smälta smöret. Ställ spetten med fiskfiléerna i formen, pensla dem med det smälta smöret. Slå grönsakerna runtom. Slå över resten av smöret samt vinet. Krydda med salt och peppar.

4. Baka fisken och grönsakerna i ugn 175°C 20-30 minuter tills filéerna är genombakade. Koka under tiden färskpotatis.

5. Servera ruladerna av röding med kokt potatis samt de smör och vinkokta grönsakerna. Strö hackad dill över. En frisk riesling passar bra till.

Instagram