Hackebøff & grön sparris på kolgrillen

6 maj 2012
-
En härlig dag fylld av solsken då är det underbart att flytta ut köket och ställa sig vid grillen. En saftig hackebøff och grillad grön sparris är otroligt gott. Många klagar på köttfärs och tycker att det är finare med helt kött, sluta med det!
Välj köttet som skall malas med omsorg, ett smakrikt kött från väl använda muskler på djuret, putsa ej bort för mycket av fettet - låt det istället smälta bort vid tillagningen. Köttfärs är vädigt gott och tillåter oss att ta till vara på hela djuret vid slakt, det är viktigt att inte slösa på goda resurser. Tillåt oss också att steka eller grilla en god färsbiff utan att nödvändigtvis lägga den mellan två skivor bröd och kalla det för hamburgare. Hamburgare kan också vara gott emellanåt men låt oss äta en god färsbiff på ett kultiverat sätt, utan ketchup och dressingar - med kniv och och gaffel!

Hackebøff & grön sparris på kolgrillen
4-6 port   

1    kg nötfärs   
20  gr salt   
2    tsk citronpeppar   
2    msk olivolja   
1    st ägg   
1    st gul lök finhackad   
1    kvist rosmarin, finhackad           
500 gr grön sparris       
salt       
peppar       
olivolja                       

Sköljd, plockad, slungad sallad konderad med olja, salt & vinäger               

kolgrill           

1. Tänd kolgrillen, gärna en klotgrill.

2. Fräs den finhackade löken i olivoljan, låt svalna.

3. Hacka samman nötfärs med den frästa löken, oljan, ägget och kryddorna på en skärbräda. När allt är väl blandat skapa en stor rektangel av köttfärsblandningen, ca 2 cm hög. Hacka ett mönster och skär upp i fyrkantiga biffar. Låt ligga till sig några minuter.

4. Skölj och ansa den gröna sparrisen. Lägg upp på tallrik och krydda med salt och peppar samt ringla över olivolja. Låt stå och vattna ur ca 10 minuter.

5. Lägg sparrisen på grillen grilla någon minut och snurra på sparrisen fortsätt så tills en är mjuk men fortfarande med spänst. Tag upp och varmhåll.

6. Lägg på köttfärsbiffarna och grilla till en fin yta på bägge sidor. Låt biffarna bli genomvarma. Lyft upp och servera tillsammans med den grillade sparrisen samt en lätt konderad sallad.

7. En kall Ale passar bra till eller ett rött vin från Languedoc.   
Instagram