Creme Caramel

11 maj 2012
-
Som en hälsning till fenomenale Ryan Adams som spelar i Stockholm i kväll.
Detta är verkligen desserternas konung, en söt Royal, guldgul med gyllene krona. Tyvärr får den ofta stryka på foten för den betydligt fetare och krämiga Creme Brulé som serveras i stort sett på varje restaurang med dessertlista. Jag vill istället slå ett slag för en försiktigt tillagad Creme Caramel med rätt konsistens och härliga smakbrytning mellan ägg, mjölk och brynt socker - den tar Dig snabbt ett steg närmare himlen. Vill Du dricka något gott till föreslår jag ett glas Madeira.
För snart 20 år sedan praktiserade jag på ett familjeägt hotell i Locarno, södra Schweiz. Hotellet ansågs vara stadens finaste och restaurangen likaså. I konditoriavdelningen härskade en äldre högröstad konditor som oftast bara blev ilsknare ju längre dagen led. Tack vare mitt lugna temperament var jag den ende lärling som fick gå in i konditoriet. Det var en spännade tid. Jag lärde mig en hel del, både nyttiga och onyttiga kunskaper. Vad jag framför allt tog med mig är detta recept på Creme Caramel som jag fortfarande tycker hör till de bästa -     Creme Caramel Hotel Reber.

Creme Caramel Reber
8 st cocotter. á 1,5dl       

matolja       
1 dl   strösocker       
1/2   citron, saften           
4      st ägg   
3      st äggulor   
120   gr strösocker   
30     gr strösocker smaksatt med vanilj   
7       dl mjölk      

1. Smörj formarna med matolja. Smält strösocker med lite citronsaft till karamell, och slå lite i botten på varje cocottform. Placera formarna i ett bain marie.

2. Blanda samman strösocker, vaniljsmaksatt socker och alla ägg.

3. Koka upp mjölken och slå över äggblandningen. Sila. Fyll cocottformarna till brädden med ägg- och mjölksåsen.

4. Lägg ett dubbelvikt papper på botten av en långpanna (pappret gör att formarna står stilla i ugnen) och fyll med varmt vatten. Ställ de fyllda cocotterna i långpannan. Pochera i ugn 140°C 45 min, tills precis coagulerade och stilla. Ställ svalt.

5. Stjälp upp på tallrik och servera rumstempererade.
Servera som den är eller med lite vispad grädde och färska bär.
Förvarade i kyl håller de 5 dagar.

Finns ej vaniljsmaksatt socker, ersätt med vanligt socker och låt två vaniljstänger koka med i mjölken.  
Dessa vaniljstänger kan Du sedan torka och lägga med socker i tätslutande burk några veckor. Mixa altsammans och sila. Nu har Du vaniljsocker till nästa gång...
1 Isabella:

skriven

Oj,oj utan att överdriva så är nog denna bland de godaste ( Durban och Barcelona inräknade) Får nog lov att prova receptet. TACK

Isa o ChrInstagram