Carciofi alla romana

4 maj 2012
-
När nu skafferiet är fyllt av kronärtskockor fortsätter jag med ytterligare ett recept på temat. I Rom serveras dessa skockor på var restaurang och inget kort är säkrare än just detta. Jag har aldrig sett så mycket kronärtskockor under mitt liv som i Rom. Det går inte en dag utan att jag längtar dit. Viva Roma!Carciofi alla romana
4 stycken

4    st späda kronärtskockor med lång stam   
1    st vitlöksklyfta   
3    msk finhackad persilja   
1    dl olivolja       
salt       
peppar från kvarn                                                                                                   

1. Ansa kronärtskockorna; skala stammen och kapa den ca 4cm lång, kapa bort toppen på skockan, skär rent från alla grova blad, rensa bort borsten i mitten.

2. Finhacka persilja och vitlök, blanda samman, Krydda med salt och peppar. Fyll med persiljeblandningen i kronärtskockorna och stställ dem tätt med stammarna nedåt i en djup kastrull.

3. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna med ca 2 cm och tillsätt 1 dl olivolja. Lägg på ett lock och koka upp. Sjud sedan på svag värme i ca 20 minuter, tills skockorna är mjuka.

4. Lyft upp och servera som tillbehör till kött eller som en förrätt. Smakar också gott kalla som antipasto. 1-2 skockor krävs per portion beroende på serveringsalternativ och storlek. Vill du dricka vin till så servera  ett  vitt Frascati.
Instagram