Osso buco, så som jag lärt mig

24 mars 2012
-
Kalvlägg skuren rakt över med ben och allt, det borgar för en god middag. "Ben med hål" är den direkta översättningen på osso buco. Och det är just där som hemligheten med denna underbara maträtt sitter. I märgbenet gömmer sig fantastika smaker och nyttiga mineraler och lite fett, allt detta kokar ut i såsen som serveras till. Köttet runt benet är dessutom väldigt smakrikt men kräver en lång koktid. Det är bra för oss som lagar maten för då hinner vi smaka av vinet som vi senare skall dricka till. Osso buco har sina rötter i milanotrakten men äts i hela italien.
Själv tycker jag att det smakar gott med potatispuré till osso buco men i Milano är det vanligt med en saffransrisotto till, risotto milanese. Välj själv vad du tycker passar bäst!
Glöm inte bort den nästan heliga ritualen när du äter en osso buco. Först smaskar du i dig det välkokta köttet som sitter runt benet, det slinker ner tillsammans med tomatsåsen. Slutligen har du benet med hål kvar och i mitten sitter den goda märgen. För benet till läpparna och sug!
- Slurp, säger det och du förvandlas direkt till en starkare och lyckligare person.



Osso buco, så som jag lärt mig
4 port   

900 gr kalvlägg skuren i fyra skivor   
1    st gul lök   
1/2 st fänkål   
1    st stor morot   
1    st stjälk blekselleri   
1    st vitlöksklyfta   
1    st kvist rosmarin   
1    st lagerblad   
300 gr krossade tomater   
2    dl vitt vin       
vetemjöl       
salt       
svartpeppar från kvarn               
olivolja   
1    citron, rivet skal       
hackad persilja           

1. Skala och krossa vitlöksklyftan. Finhacka grönsakerna till en grov brunoise. Fräs dessa i olivolja i en bredbottnad kastrull. Tillsätt rosmarin & lagerblad. Slå upp i en skål.

2. Snitta skivorna av kalvlägg lätt i kanterna så att de inte "krullar sig" vid stekning. Krydda med salt och peppar och vänd i vetemjöl. Bryn kalvläggen på bägge sidor till en gyllenbrun färg.

3. Tillsätt de frästa grönsakerna och slå på vitt vin samt krossade tomater. Låt puttra under lock i ca 1 timme, tils köttet känns mört. Eventuellt behöver vatten tillsättas under koktiden, det får inte koka torrt.

4. Smaka av med salt och peppar och servera kalvläggen med de finhackade grönsakerna, tomatskyn och rikligt med hackad persilja samt rivet citronskal. Osso buco kan ätas sådär, utan andra tillbehör med en sallad efteråt eller med en risotto milanese (se tidigare recept). Potatispuré eller polenta är också ett vanligt tillbehör. I glaset behövs något riktigt gott, en Barbaresco eller en väl mogen och utvecklad Barbera!   


1 Erik Florén:

skriven

Vad annat kan man säga än att det går rysningar av vällust från fötterna upp till flinten, då man ser/känner/äter denna rätt. Det blir inte sämre när man tänker på Er bröllopsmiddag som bland annat gott innehöll just Osso buco. Ser även att det fungerar med ev. två glas vin därtill.

3 Patrik Arneke:

skriven

Osso buco hör till det godaste man kan finna, särskilt med gott vin därtill. Snart är det dags att fira bröllopsdagen, jag undrar vad vi skall äta då?

2 Anna-Lena

skriven

Jag håller med dig Erik, fantastiskt gott! Vällust är ordet, jag njuter varje dag. Kram från Anna-Lena

Instagram