Fläskrullader fyllda med gorgonzola

21 mars 2012
-
Jag har åkt igenom byn Gorgonzola utanför Milano. Det råder inget romantiskt över denna by och innan man hunnit börja fundera på var osten kommer ifrån så har byn tagit slut. Men även om byn Gorgonzola inte gör stort intryck så gör osten med samma namn desto större väsen av sig. Man äter inte en bit gorgonzola utan att lägga märke till den , det är en ost med personlighet och karaktär. Det finns dessutom många olika stilar av denna ost som är ett måste på ostbrickan. Gorgonzola är också en underbar smaksättare i olika maträtter, den ger fyllighet och bjuder på gott motstånd till rödvinet.
Mer gorgonzola åt folket!

Fläskrullader fyllda med gorgonzola
4 port   

600  gr fläskhare/ -ytterfilé   
60    gr gorgonzola   
8      st salviablad   
1      dl vitt vin       
salt       
peppar från kvarn       
kryddkrasse       
vetemjöl till panering       

Till servering   
1     st stort huvud rosésallad       
olivolja       
rödvinsvinäger       
salt                                           

1. Stycka fläskharen i 2-3 st tjocka skivor per portion. Platta till dem med tex sidan av bladet på köttyxan.

2. Lägg ut de utbankade köttskivorna på skärbrädan och fördela osten på mitten av bitarna. Lägg på ett salviablad på varje bit och krydda med svartpeppar. Vik ihop och platta till med handen.

3. Värm smör eller olivolja i en panna. Vänd de invikta köttbitarna i lite vetemjöl och bryn dem på båda sidor i det heta matfettet. Krydda med lite salt och peppar Slå på vinet samt 3 dl vatten och lägg på ett lock. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

4. Strimla under tiden rosésalladen fint. Skölj och slunga torr. Vänd salladen med lite salt, rödvinsvinäger och olivolja.

5. Lyft av locket och lyft upp köttbitarna på ett fat och varmhåll. Höj temperaturen på pannan och låt skysåsen koka samman. Vänd i rikligt med kryddkrasse och slå skysåsen över rulladerna.
6. Servera de varma rulladerna och skysåsen med en riklig mängd rosésallad. Beskan från salladen bryter fint mot de lite söta och smakrika rulladerna. Valpolicella serveras till!   
Instagram