Sparrisbuljong

3 juni 2012
-
När man arbetar med sparris blir det en hel del skalande. Ett arbete som skall göras med noggrannhet, dels för att det är viktigt att ta bort precis lagom mycket av skalet - sparrisen skall se vacker ut och den trådiga ytan kan vara besvärande att äta  men det är en dyr råvara så ta inte bort för mycket. Dessutom är nederdelen på stjälkarna lite träiga och trådiga så även här skall det ansas. Istället för att bara kasta bort skal och bortskurna ändbitar går det utmärkt att koka buljong på dessa rester. Sparrisbuljongen kan du sedan använda till att göra soppor eller såser. Du kan också använda buljongen när Du skall koka in ny sparris men då kan du utesluta kycklingbuljongen och bara använda vatten och självklart får Du krydda upp buljongen hårdare för inkokningen av ny sparris.

En sparrissoppa är härlig som förrätt och kan serveras både varm och kall. Serverars den kall får man krydda upp den därefter och kanske öka syran lite med citron eller vitt vin. Soppan passar med olika tillbehör som tex löjrom, kallrökt eller varmrökt lax, en royal på västerbotten, råmarinerad vit eller grön sparris etc. Här har jag valt rostat rökt sidfläsk, med rostad sparris samt brödkrutonger.
Smaklig spis!!

Sparrisbuljong
1 liter   

1    kg sparris skalet och ändbitar   
1    st gul lök finhackad   
1    st pressad citron   
40  gr smör   
1    liter kycklingbuljong   
1    liter vatten   
2    msk socker   
1    msk salt       
vitpeppar från kvarn                                                                           

1. När du skalar sparris till andra ändamål skall du spara skalet och ändbitarna till att koka buljong som sedan används till soppa och sås.

2. Läg alltsammans i en rymlig gryta. Koka upp och sjud i 30 min. Drag av värmen och låt stå i ytterligare 30 minuter. Sila.

3. Reducera buljongen till hälften. Smaka av med salt peppar och ev socker.
Använd som grund till sparrissoppa eller sås.


© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Bie:

skriven

Så klokt att ta vara på allt! Låter dessutom som det blir en härligt god soppa!

Instagram