"Räkcocktail - Heston Blumenthal"

10 juni 2012
-
I början på 90-talet arbetade jag lite närmare västkusten. Fredagar var då vår mest arbetsamma kväll och när vi trötta var färdigstädade i köket brukade vi avsluta med en gemensam vickning frammåt midnatt. Vi hade två favoriter; toast med gravad lax eller räkröra. Fantastiskt gott tillsammans med en ljus lager efter en arbetsam kväll.
Nyligen köpte jag Heston Blumenthal´s kokbok ".. at home". En mycket rolig bok att läsa med många spännade beredningar av både nya och klassiska rätter. En väldigt vacker kokkbok som jag varmt rekommenderar, framför allt för de beskrivande texterna. Heston Blumenthal beskriver sig själv som en "prawn cocktail addict" och beskriver hur gott det är med en räkcocktail som nattamat. Jag kännde mig träffad när jag läste texten och var tvungen att testa hans recept. Dock med en liten förändring jag bytte ut ketchup mot en lite mindre mängd chilisås i dressingen. Prova gärna själv - färska räkor är underbart i alla tappningar!

Räkcocktail


800 gr färska räkor med skal (ger 400 gr skalade)    
2    st avocado   
1    st huvud av romansallad               

Dressing:   
100  gr majonäs   
60    gr chilisås   
10    gr pressad juice av citron   
12    droppar worchester sauce   
3      blad basilika, finstrimlade   
1/4   tsk cayenne peppar               

rädisor för garnering                                           

1. Skala räkorna. Lägg undan några för garnering.

2. Skölj, finstrimla och slunga salladen.

3. Skala avocadon och skär i fina kuber.

4. Blanda samman samtliga ingredienser till såsen och rör till en slät sås. Vänd ner de skalade räkorna i såsen. Ställ svalt.

5. Lägg den strimlade salladen i glas eller små skålar och toppa med avocadotärningarna. Lägg räkorna i sås ovanpå och garnera med några oskalade räkor och tunnt skurna rädisor. (H. Blumenthal toppar med laxrom)

6. Servera som förrätt med ett väl kylt torrt rosévin eller som vickning med en ljus lageröl. Vitt bröd vid sidan.   
1 Sus:

skriven

Tack for en mycket god räkcoctail,middag och trevlig helg!

Besos:)

Svar: Kul att ses, vi längtar till Spanien!
PA

Instagram