Makrill på bohuslänskt vis

Nationaldagen, 6 juni 2012
-
Vi har många regionala rätter i vårt avlånga land som skulle kunna göra anspråk på titeln nationalrätt. Just så här års vid vår nationaldag är det inte många rätter som passar bättre än just nyfångad makrill samt nyskördad färskpotatis. Makrillen är nu som godast och det gäller också vår färskpotatis, bägge blir ofantligt goda tillsammans med nyskördad dill och gräslök.
Fulländad blir naturligtvis måltiden med svenska jordgubbar och gräddmjölk till dessert.


Makrill på bohuslänskt vis
2-4 port   

2    st makrillar   
1    st schalottenlök   
2    msk finhackad dill   
2    msk finhackad gräslök   
1    dl vitt vin   
3    dl grädde   
30  gr smör       
salt       
vitpeppar på kvarn       
vetemjöl till panering               

kokt färskpotatis att servera till


1. Antalet portioner av denna rätt beror på storleken på makrillen, dvs om det räcker med en eller behövs två filéer för att skapa en portion.

2. Börja med att ta ur makrillen och skölja ur den. Skär loss och bena ur filéerna.  Du kan låta fiskhandlaren göra jobbet åt dig.

3. Panera filéerna i vetemjöl.

4. Finhacka schalottenlöken.

5. Fräs smöret i en stor panna och bryn de panerade makrillfiléerna däri, på båda sidor, krydda med salt och peppar. Lyft upp dem på en tallrik och varmhåll.

6. Lägg i löken i den varma pannan och fräs, slå på vinet och koka in, tillsätt grädden och låt reducera något, smaka av med salt och peppar.

7. Lägg tillbaks makrillfiléerna i pannan, strö dill och gräslök över. Låt puttra någon minut.

8. Servera rykande hett, direkt ur pannan med nykokt färskpotatis. I glaset föreslår jag en soave eller en kall lager.   

© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Erik Florén:

skriven

Ni stackars alla som inte vet hur gott det är med garn- eller "dörje"makrill, lär av Patrik. just så här skall det lagas. När du hör grodorna kväka i pöl och sjö om våren då vet du att makrillen är på väg in mot bohuskusten för att leka . just då och fram till mitten av augusti steks den som Patrik visar i vaje hem och hus. Därefter blir den för fet och bör då gravas eller saltas in.På Smögen sägs det att, då det doftar stekt makrill och rabarberpaj från varje hus vet man att försommaren har kommit.

Instagram