Helstekt griskulting

Helstekt späd gris är en väldigt populär rätt runt medelhavet och då framför allt i Spanien och i Italien. I Rom och på Sardinien är Porchetta väldigt uppskattat och serveras vid varje festögonblick. Saftigt, knaperstekt och smakrikt. Underbart gott! I Sverige är vi inte så vana vid att se en hel gris på grillen men isjälva verket är det inte märkligare än med en hel kyckling. Lycka till!
 
 
Helstekt griskulting    6 port   
 
5    kg en hel spädgris       
färsk salvia & timjan       
färsk rosmarin       
salt       
svartpeppar från kvarn               
 
sallad:
2    huvuden romansallad       
olivolja       
sherryvinäger       
salt               
 
sås :          
3    dl sky från stekningen   
1/2    rödlök finhackad   
2    dl rött vin   
50    gr smör   
 
 
1. Grisen skall vara helt urtagen och ren inuti. Plocka eller bränn bort eventuella borst som sitter kvar. Krydda invändigt med riklig mängd salt och peppar. Lägg in riklig mängd färsk salvia, timjan och rosmarin. Bind upp kultingen med bindgarn.
 
2. Lägg på en långpanna med två dl vatten och baka i ugn 120°C i 2,5 tim. Så långt kan kultingen förberedas. Kyl och  fortsätt när rätten skall serveras eller låt svalna något och fortsätt till steg tre. Spara skyn i långpannan till sås.
 
3. Tänd klotgrillen med rikligt av kol. Samla allt kol på ena sidan av grillen och låt den bli riktigt varm ca 250°C. Lägg griskultingen i den delen av grillen utan glöd under. Grilla under lock 25 minuter om grisen är varm från början eller 45 minuter um du startar med kall gris. Vänd en eller två gånger under stektiden.
 
4. Fräs den hackade löken med lite smör och slå på vin och sky. Koka samman till halva mängden. Toppred ev. med lite maizena till önskad tjocklek. Lyft från värmen och vispa ned smöret.
 
5. Skölj och plocka salladen. Slunga salladen torr och kondera med salt, sherryvinäger och olivolja.
 
6. Tranchera griskultingen och servera med såsen samt grönsallad. Ett kraftigt vin av druvan Syrah från Hermitage passar bra till.   
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram