Grillad marulksfilé serverad med örtmajonäs smaksatt med hackade sardeller

16 juni 2012
-
När nu grillsäsongen är i full gång vill det till att inte bara grilla kött, glöm inte bort att både fågel, grönsaker och fisk gör sig utmärkt på grillen. Marulk är en utmärkt fisk att grilla, den är fast och fin i köttet och får en fin grillyta. Köttet är vitt i färgen och gör sig väl tillsammans med olika örter. Det viktiga är att inte grilla fisken för hårt. Fiskköttet består av hårda fibrer som, om de blir för mycket uppvärmda, drar ihop sig hårt och pressar ut all köttsaft ur fisken. En torr och hård marulksfilé gör ingen glad. Avbryt grillningen när kärntemperaturen når 58-60°C, låt fisken vila några minuter innan tranchering. Den vita, fasta, magra fisken gör sig väl med en smaksatt majonäs enligt nedan. En riktig somrig anrättning!
Grillad marulksfilé serverad med örtmajonäs smaksatt med hackade sardeller
2 port.  

400    gr marulksfilé       
salt       
svartpeppar från kvarn       
färsk timjan       
olivolja       

sås;   
1,5 dl hemslagen majonäs   
4    st sardellfilé   
1    msk hackad bladpersilja   
1/2 citron, rivet skal och juice   
2    stänk tabasco   
1/2 vitlöksklyfta                                                   

1. Skär bort alla hinnor på marulksfilén. Krydda runt om med salt och svartpeppar. Rulla i grovhackad färsk timjan och vänd sedan i lite olivolja.

2. Finhacka sardeller, vitlök och persilja. Riv citronsskal. Vänd samman med majonäs, citronjuice samt tabasco. Ställ svalt

3. Använd klotgrill med lock. Grilla marulken runtom några minuter på var sida. Låt locket ligga på så mycket som möjligt. Låt marulken få en innertemperatur mellan 58 & 60°C. Lyft av grillen och låt ligga ca 5 minuter före tranchering.

4. Tranchera i tunna skivor och servera med majonäsen samt nykokt färskpotatis. Ett vitt vin från Campania - Greco di Tufo är gott till. Självklart passar det utmärkt med grillade grönsaker och vitt bröd till denna rätt.


© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com


1 Magnus Åberg:

skriven

Har du sett att marulken är rödlistad numera? Välj nån annan fisk!

Svar: Jo, jag är hyfsat bra påläst om de olika listor kring "tillåten & icke tillåten" fisk. Det är inte lätt att välja fiskar som är "tillåtna", än så länge finns det en del Marulk att fiska och äta, det är kanske inte en fisk att äta varje dag men vid vissa tillfällen. Att välja fisk handlar också om kultur och historia, frågan är inte riktigt så enkel som att bara välja en annan fisk. Det finns mycket att göra gällande vår fiskepolitik och frågan borde ha större rum i den politiska debatten. Det var ett mycket spännande tv-program i ämnet av Hugh Fearnley-Whittingstall för en dryg vecka sedan. Jag uppskattar hans inlägg i fiskeri-debatten!
PA

2 Simone Reuterhäll

skriven

fin blogg! allt bra med dig? och vad händer i helgen? :)s

Instagram