Dagens fångst, tusenbröder

18 juni 2012
-
...för allt smör i småland...
När jag var liten var en av sommarens stora begivenheter att få följa med min morbror på abborr-fiske. Han bodde i småland och jag fick följa med honom ut till en liten grund sjö där vi rodde ut i en eka och fiskade med spinnspö.
Det var uppgång vid 4-tiden och vi fick höra gryningens alla sommarläten när vi rodde ut i båten. Min morbror drog upp fisk efter fisk (han är fortfarande storfiskarn i familjen) och med lite tur fick även jag hugg. Abborrarna var små och det krävdes många för att fisket skulla vara lyckat, när plasthinken var full rodde vi hemåt. Oftast var vi hemma lagom till att de övriga i familjen åt frukost och därefter rensade vi alla abborrarna. Morbror var självklart en fena på att rensa fisken och det gick undan. Sedan stektes det fisk i mängder och vi åt gladeligen med fingrarna tills steksmöret rann efter armarna och i mungiporna. Det var oerhört gott och det kändes underbart att ha varit med om fiskefänge från start till skrovmål! Dagens fångst blev inte fullt så stor men naggande god.Smörstekt abborre, tusenbröder
1 port   

4    st små abborrar   
40  gr smör   
1    msk finhackad dill       
salt       
svartpeppar från kvarn


1. Skär bort ryggfenorna på abborren och skär ett snitt genom nacken, bakom huvudet, utan att skära igenom. Fläk av huvudet, inälvorna följer med. Tag ett grepp om skinnet och flå fisken framifrån och bak, gör samma på andra sidan. Skölj ur insidan av fisken och torka.

2. Salta och peppra runt om.

3. Bryn rikligt med smör i en panna och stek fisken några minuter på bägge sidor. Avsluta med att strö hackad dill över.

4. Sätt fram som förrätt och ät med fingrarna, köttet lossnar lätt från benen och du lämnar bara benen kvar. Godast av allt är de knaperstekta stjärtfenorna.  Drick en kall lageröl till.


© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Isabella:

skriven

Mums vad gott det var :-)

Instagram