Stuvade makaroner med falukorv

5 juli 2012
-
Lite titt som tätt springer jag på vänner som längtar efter stuvade makaroner med stekt falukorv och det finns stunder då det är riktigt gott med ett sådant skråvmål. Se till att köpa makaroner av bästa kvalitet och låtkoka dem i mjölk direkt, inga omvägar med vattenkokta makaroner  i bechamel, det är mjölet i mkronerna som skall reda stuvningen - inget annat! Även falukorven måste naturligtvis vara av bästa sort annars blir hela anrättningen en måltid helt utan konsistens och sådan mat vill vi inte äta. 
Min frus farmor smaksatte sina stuvade makaroner med kardemumma, en väl använd krydda på Åland varifrån  denna tradition kommer. Så här kommer även mitt recept med kardemumma som smaksättning. Men vad Ni än gör, bjud aldrig en italienare på denna anrättning. Stuvade makaroner får vi nog behålla för oss själva har uppe i norden!
Smaklig spis...
 
Stuvade makaroner med falukorv    4 port    
 
400 gr makaroner    
2     lit mjölk    
1     tsk krossad kardemumma    
1     tsk svartpeppar från kvarn        
salt    
2     msk hackad persilja    
1     citron, rivet skal    
1     gul lök, finhackad        
söt senap    
20   skivor falukorv av god kvalitet        
smör                                                            
 
1. Koka upp mjölken salta och slå i makaronerna koka under konstant omrörning ca 8 min eller enligt förpackningen. Krydda med krossad kardemumma och svartpeppar. Späd ev med mer mjölk om det behövs. Smaka av.
 
2. Stek löken i lite smör och slå den i makronerna rör om.
 
3. Stek falukorven till en gyllenbryn yta i lite smör.
 
4. Finhacka bladpersilja och blanda med rivet citronskal.
 
5. Servera den stekta falukorven med stuvade makaroner och söt senap. Strö lite citronskal & persilja över. Drick en ljus lageröl till.
Smaklig spis!    
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Kategori: Varmrätt
Taggar: falukorv, makaroner
Instagram