Sommarprimörer med salsa verde

23 juli 2012

-

 

När jag var liten var en av höjdpunkterna på sommarlovet att besöka mormor och morfar under några veckor. Där var trädgården full av godsaker, där fanns alla sommarens bär,  färskpotatis och alla våra svenska frilandsodlade grönsaker med morötter och olika sorters bönor i spetsen. Trädgården var självklart full av blommor också och i växthusen fanns det gott om gurka och tomater som skördades dagligen. Sommarfrukosten med filmjölk och mald ingefära samt hembakta tekakor med ost åt vi oftast ute i trädgården och så avnjöts även lunch och middag om vädret tillät. Ett av de starkaste matminnen som fastnat hos mig är de rikliga grönsaksfat med nyskördade grönsaker från trädgårdslandet som mormor presenterade till måltiderna. Då avnjöt vi grönsakerna väl kokta med lite salt och en stor klick smör. Så tycker jag fortfarande att dessa grönsaker skall serveras, idag kompletterar jag gärna med en salsa verde och eventuellt också en nobis-dressing.   

Vi hittar alla möjliga svenska frilandsodlade grönsaker så här års. Receptet nedan innehåller bara ett axplock. Tag vad du finner som godast och njut av det nyskördade från landet. Leve svensk högsommar!

 

Sommarprimörer med salsa verde 4 port

 

 

8   st färskpotatisar

8   st färska rödbetor

½  huvud blomkål

12  st späda morötter

300 gr vaxbönor

4  st  färska lökar

 

 

Salsa Verde:

1  dl  hackad persilja

3  st  basilikablad

1  st  liten vitlöksklyfta

5  st  filéer sardeller i olja

2  msk  kapris

1,5 dl  olivolja

salt

svartpeppar från kvarn

 

 

1.     Ansa och skölj grönsakerna och koka dem lätt mjuka i väl saltat vatten. Koka i olika kastruller då koktiderna varierar på olika grönsaker. Slå av vattnet och varmhåll tills alla är kokta. Skala rödbetorna efter kokningen.

2.     Till salsa verde läggs samtliga ingredienser utom olivoljan på en skärbräda och hackas riktigt fint. För över i en skål och tillsätt olivolja. Smaka av med salt och peppar.

3.     Lägg upp grönsakerna varma på ett stort fat och servera med salsa verde vid sidan. Ett gott surdegsbröd samt ett rosévin från södra frankrike passar bra till, komplettera gärna med lite smör och alternativa dippsåser och prova fram vilka grönsaker som är godast med vilken sås.

 

Kategori: Grönsaker
Taggar: grönsaker, frilandsodlat, rödbetor, morötter, blomkål, vaxbönor, lök, mormors mat
Instagram