Smörstekt gösfilé med gräddkokta nyspritade ärtor


14 juli 2012

-

Allt för sällan hittar man ärtskidor med söta gröna ärtor i butikerna hemma i Sverige men här på Åland hittade jag en stor binge i affären. Jag kommer ihåg när jag som barn satt med mormor och spritade ärtor, jag var förmodligen inte till mycket hjälp och de flesta ärtorna åt jag upp på direkten. Minnet är dock vackert och smaken för färska gröna ärtor finns kvar, det är underbart gott. Som godast smakar dom snabbt blancherade i lättsaltat vatten, varma med en klick smör. Här kommer ett recept med ärtor i kombination med nyfångad gösfilé, gräddsås och nypotatis. Med smak av Åländsk sommar!

 

Smörstekt gösfilé med gräddkokta nyspritade ärtor                    2 port

 

4  filéer av gös ca 360gr

2  salladslökar

2  dl nyspritade ärtor

½ dl vitt vin

1 ½ dl grädde

2  msk finhackad dill

smör att steka i

vetemjöl att panera fisken med

salt

vitpeppar från kvarn

kokt potatis att servera till

 

1.     Be din fiskhandlare att filéa gösen eller gör det själv. Skär även loss skinnet.

2.     Sprita ärtorna och ställ åt sidan. Strimla salladslöken i tunna skivor.

3.     Vänd fiskfiéerna i vetemjöl på båda sidor.

4.     Värm en stor stekpanna och bryn rikligt med smör. Stek fiskfiléerna gyllenbruna på bägge sidor, krydda med salt och vitpeppar och lyft upp filéerna ur pannan, varmhåll.

5.     Fräs salladslöken i samma panna utan att den tar färg, tillsätt vinet och reducera, tillsätt grädden och låt koka samman. Slå ärtorna i grädden och låt koka upp, smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaks fiskfiléerna i såsen, strö över dillen och låt puttra tills allt är varmt.

6.     Servera de varma gösfiléerna  med sås och ärtor samt nykokt potatis. I glaset rekommenderas en kyld Verdicchio dei  Castelli di Jesi.

 

Kategori: Fisk
Taggar: gös, ärtor, stekt gös, sprita ärtor,
Instagram