Sallad med halstrade pilgrimsmusslor och spritade ärtor


7 juli 2012
-
Pilgrimsmusslor och östersjön har ingen som helst koppling men nu sitter jag på Åland vid östersjöns strand, blickar ut över ett spegelblankt vatten, och i köket har jag tinat några pilgrimsmusslor. En varm sommardag får de utgöra en underbart god förrätt, snabbt halstrade och lagda på en salladsbädd. Utöver sallad har jag funnit nyskördade ärtor som jag spritat, lite grön sparris och till detta blir det knaperstekta krutonger av det åländska svartbrödet. Svartbröd är en platt kompakt, svart och ganska söt brödkaka som är god att äta med smör och ost till sillen och som smakar utmärkt gjort som knaprigt smörstekta krutonger. Till den gröna salladen och de vita pilgrimsmusslorna bjuder svartbrödskrutongerna på god smak, kontrastrik färgsättning och en spännande brytning i koncistenser.
 
Sallad med halstrade pilgrimsmusslor och spritade ärtor    4 port    
 
12  pilgrimsusslor urplockade utan rom    
1    dl spritade gröna ärtor    
6    st gröna sparrisar        
blandad grönsallad        
ärtskott 
salt        
svartpeppar från kvarn        
olivolja    
1    dl små smörstekta krutonger av kavring eller svartbröd                 
 
dressing:    
1    msk senap    
1    msk honung    
1    nypa chiliflakes    
4    droppar grön tabasco    
1    msk ciderättika  
1    dl olivolja                

 
 
1. Sprita ärtorna. Skär den gröna sparrisen i bitar på sniskan. Blanchera i saltat vatten och kyl.
 
2. Plocka, skölj och slunga sallad och ärtskott.
 
3. Plocka bort muskelfästena på pilgrimsmusslorna och låt dem torka på papper.
 
4. Till derssingen; rör samman senap, chili, honung och ciderättika. Tillsätt olivoljan under omrörning till en homogen dressing. Smaka av med tabasco och lite salt.
 
5. Skär kavring eller svartbröd i fina tärningar och stek dem knapriga i 30 gram smör. 6. Vänd samman sallad och ärtskott med dressingen och portionera på tallrikar. Garnera med de blancherade ärtorna och sparrisen.
 
7. Hetta upp en stekpanna riktigt hett. Krydda pilgrimsmusslorna med grovmalen svartpeppar, salt och lite olivolja. Halstar dem på bägge sidor i den heta pannan. Låt dem förbli lite råa i mitten. Fördela dem över salladstalrikarna. Eventuell vätska som musslorna släppt i pannan slås över salladerna. Garnera med de smörstekta krutongerna. Servera med en god vit bourgogne.     
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, , patrik.arneke@telia.com
1 Marja - Baka Sockerfritt:

skriven

Det här såg ju otroligt gott och lyxigt ut! Jag älskar pilgrimsmusslor!

Instagram