Kokta primörmorötter med nobis-dressing

21 juli 2012

-

Riktigt nyupptagna morötter är fantastiskt gott, söta och med riklig morotsmak. Riktigt goda att äta avsköljda direkt från landet men själv tycker jag att det är godast att äta grönsaker tillagade. Egentligen räcker det med lite salt och smör men visst är det roligare att komplettera med en god dippsås. Här serveras de tillsammans med Tore Wretmans smakrika Nobis-dressing, underbart god men var försiktig med vitlöken så att den inte tar överhand. Moroten som vi förknippar med den klara oranga färgen var ursprungligen en svart rot och återfinns idag i ett stort färgspektra. Här en variation av färger som jag hittade på Ugglarps Grönt. 

 

 

 

Kokta primörmorötter med nobis-dressing           4port

 

500 gr  späda morötter gärna av olika färg

salt

Vatten att koka i

 

Nobis-dressing:

1   löskokt ägg

1   tsk dijonsenap

3   tsk rödvinsvinäger / ciderättika

3   msk  finhackad gräslök

2   dl rapsolja

1/3 vitlökskklyfta

salt

svartpeppar från kvarn

 

1.     Kapa blasten från och tvätta morötterna väl. Är de riktigt späda behöver de inte skalas. Koka dem försiktigt mjuka i lättsaltat vatten.

2.     Under tiden förbereds dressingen. Koka upp vatten i en liten kastrull och sänk ned ett ägg. Låt koka försiktigt i 3 minuter. Kyl av och gröp ur i en hög skål för en mixer.

3.     Tillsätt senap, vinäger/ ciderättika, senap, vitlök och mixa försiktigt med stavmixer och tillsätt sedan oljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Dressingen blir relativt tjock, som en majonnäs. Tillsätt under salt, peppar och gräslök och rör om.

4.     Servera de nykokta varma morötterna med nobis-dressingen som dippsås. Ställ fram mitt på bordet och dippa en morot i sänder – underbart gott!

I glaset serveras en kyld Gewurstraminer från Alsace.

Instagram