Grön ärtpuresoppa med sikrom och svartbrödskrutonger


17 juli 2012

 

Färska gröna ärtor skall avnjutas med andakt, faktum är att redan när man sitter och spritar ärtskidorna infaller ett visst lugn. Ärtskidorna öppnar sig med ett litet "klick" och därinnuti ligger ärtorna vackert på rad. De får sakta trilla ner i skålen med övriga ärtor och så är det dags för nästa skida, och nästa och nästa...

En och annan ärta slinker in i mun och sprider sötma och smak av grönt, det smakar sommar. 

Det finns många olika recept på soppor med gröna ärtor, denna baserar sig på kycklingbuljong och mixas till slät koncistens. Jag väljer att inte sila soppan utan allt får följa med. För att runda av och göra soppan fyllig mixar jag även ned en klick smör som också får fungera som smakbärare. Vill Du ha en lite tjockare soppa ökar du mängden vetemjöl och det går även att öka mängden ärtor. Sikrom, creme fraiche och svartbrödskrutonger är en fin kombination med soppan som gör den extra lyxig. Det går naturligtvis utmärkt med annan rom och annat bröd till krutonger eller kanske ett förlorat ägg, eller lite strimlad rökt skinka, eller bara lite hela kokta ärtor. Välj efter behag, denna soppa är god i alla tappningar.

 

Grön ärtpuresoppa med sikrom och svartbrödskrutonger          4 port

 

 

250  gr spritade gröna ärtor

1       st gul lök, finhackad

30+ 60 gr smör

2  msk vetemjöl

1  dl vitt vin

5  dl hönsbuljong varm

salt

vitpeppar från kvarn

 

till servering:

2  skivor svartbröd eller kavring

20 gr smör

1  dl creme fraiche

120 gr sikrom

dill för dekorering

 

1.     Skär svartbrödet i fina kuber och fräs dem knapriga i smör. Lägg åt sidan till serveringen.

2.     Sprita ärtorna, finhacka löken.

3.     Fräs lök i den lilla mängden smör, tillsätt vetemjölet och rör om, slå sedan på det vita vinet under omrörning. Tillsätt hönsbuljongen och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar.

4.     Slå de gröna ärtorna och låt dem sjuda med en minut.  Mixa sedan i blender eller med stavmixer till en slät soppa, tillsätt den större mängden smör lite i sänder under mixningen. Smaka av med salt och peppar.

5.     Servera direkt i varma djupa tallrikar med en klick creme fraiche, en sked löjrom samt krutonger av svartbröd. Dekorera med dill. Servera en Chablis i glaset.

 

Instagram