Spagetti con vongole veraci

16 januari 2012
-
När jag längtar till Rom hjälper det alltid med att gå och köpa vongole!
Italiens matlagning är väldigt enkel, rätterna består oftast av få råvaror men mycket smak. Matlagning rakt upp och ned - inga krusiduller! Spagetti con vongole är ett typiskt sådant recept. 5 råvaror och nästan ingen tillagningstid alls. Det som tar längst tid är att koka upp vattnet till pastan. Under tiden hinner du fräsa vitlöken, hacka persiljan och rengöra musslorna. Sedan är det fyra ingredienser som gör smaken; vongole, vitlök, olivolja samt persilja och det smakar rätt och slätt underbart!
Enklaste men en av de bästa restaurangerna i Rom för att avnjuta denna delikatess är utan tvekan Cantina Cantarini på Piazza Sallusto 12 (nära Porta Pia). På sommaren äter du på trotoaren och resten av året får du sitta i en immig (av allt pastakok) och trång matsal där stämningen är hög - smakerna är fantastiska året om!


Spagetti con vongole veraci 4 port   

400    gr spagetti
1        kg Vongole Veraci    
2        st vitlöksklyftor finhackade       
hackad persilja       
hackad peperoncino       
salt       
olivolja                                                                                           

1. Borsta av musslorna under rinnande vatten. Låt dem sedan ligga 30 min i saltat vatten så att de får släppa från sig ev. sand.

2. I en vid bredbottnad kastrull med lock fräser du vongole, peperoncino och vitlök i rikligt med olivolja. Låt dem öppna sig under lock.

3. Under tiden kokas pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Slå av dem vattnet och vänd ner spagettin bland vongole och tillsätt rikligt med hackad persilja. Servera rykande hett. Servera ett enklare men kallt Verdicchio dei castelli di Jesi.
Gudagott!
1 Elsa:

skriven

Det ser underbart gott ut! Nästa gång jag är i Rom ska jag besöka Cantina Cantarini.

3 Peder Strauss:

skriven

Närbilder på musslor är inte att rekommendera

2 Majs

skriven

Gudagott var ordet sa Bull!

4 Patrik Arneke

skriven

Peder, inte visste jag att du var så finkänslig! Inte käkar du väl musslor med förbundna ögon? Smaka & se!

Instagram