Ostsufflé - Julia Child

13 januari 2012
Min morfar var väldigt förtjust i ost, han arbetade i unga år på ett mejeri och det satte väl sina spår, det var han som lärde mig att äta ost med kniv. Osthyveln har jag sedan dess lagt åt sidan!
När jag växte upp lades alla ost-skalkar på hög i kylskåpet och någon fredag då och då var det fest - mamma lagade ostsufflé. Det är fortfarande en av mina favoriträtter, jag äter den helst rakt upp och ner med en krispig sallad lätt konderad med olja och vinäger, ett friskt vitt vin eller en torr rosé är gott till.
När jag nu skall delge ett recept på denna franska delikatess så väljer jag att fritt tolka ett utmärkt sådant hämtat ur Julia Child's klassiska bok "Mastering the Art of French Cooking".
Gillar Du att äta Sufflé måste jag dessutom rekommendera ett besök på restaurangen "Le Soufflé" i Paris. Här lagas det sufflé på längden och på tvären man kan lätt äta en tre rätters middag enkom i sufflé-form!


Ostsufflé
till en form á 1,8 liter

4,5 l       mjölk varm
70 gr      smör
60 gr      vetemjöl
6 st        äggulor
180 gr    riven ost
8 st        äggvitor
1 dl        vitt vin (mitt tillägg)
salt
cayennepeppar
muscot
riven parmesan till formen

1. Det är viktigt att ha en suffléform med raka kanter. Smörj formen rikligt med smör och strö den med finriven parmesan. Skaka ur överflödig ost. Sätt ugnen på 225°C.

2. Smält smöret i en bredbottnad kastrull och rör  ned vetemjölet, låt fräsa några minuter utan att ta färg. Rör i den varma mjölken och rör om noga med en balongvisp till en slät mycket tjock bechamel, koka ytterligare några minuter.
Kryda med svartpeppar lite riven muskot samt en nypa cayennepeppar. Du behöver inte salta, då osten som tillsätts senare är salt i sig.  Själv brukar jag späda bechamelen med lite vitt vin före jag tillsätter äggulorna ett i sänder.

3. Vispa äggvitorna i en absolut ren metallbunke till ett fint, hårt skum. Börja med att vispa lite långsamt och när vitorna börjar bilda skum, tillsätt en nypa salt och vispa hårdare tills skummet är helt fast.

4. Tag lite av äggviteskummet och vänd ner i bechamellen för att lösa upp den något. Vänd sedan ner den rivna osten. Avsluta med att försiktigt, med en gummispatel vända ner all äggvitan i ostmassan. Vänd ner all vita men var försiktig så att inta all invispad luft försvinner. Det är viktigare att det finns luft kvar i sufflésmeten än att den är helt blandad. Slå upp smeten i formen, den skall fyllas till 3/4.

5. Ställ formen på ett galler i mitten av ugnen och sänk värmen till strax under 200°C. Grädda i 35- 50 min. Under de första 20 minuterna får ugnsluckan ej öppnas. Sufflén är klar när den stigit över kanten och är "torr" i mitten, känn efter med en sticka eller spetsig kniv.

6. Servera direkt tillsammans med en krispig sallad. Sufflén håller höjden drygt 5 minuter om den är färdiggraäddad.
Portionera genom att slå hål på "locket" med en sked och "gröp" ur från mitten. Passa tungan - det är varmt!
- Bon appétit!


- Att titta på den sufflé som växer i ugnen är betydligt roligare än det mesta i kvällens  TV-tablå!
1 Elsa:

skriven

Vackert!

Instagram