Lammstek fylld med persilja & vitlök serverad med ugnsbakad persiljerot, purjolök & färsk vitlök

29 januari 2012
-
Inget är som en rejäl stek till söndagsmiddag! Det tar lite tid att förbereda och tilllaga, det doftar förföriskt från köket hela dagen, jag hinner med att diskutera årets godaste restaurangbesök med min fru, det finns tid att bläddra lite i veckans tidningsskörd, läsa helgens kulturdelar i SvD och smutta på ett gott glas rödvin. Man hinner helt enkelt med att ställa in sig på ett skrovmål till middag! Det bästa av allt, när steken väl är färdig för tranchering då får jag känna mig som herren på täppan!
Med lite möda har jag hittat en fin gotländsk lammstek, min bäste matvän födde tidigare upp lamm - så jag har blivit lite kräsen vad gäller denna råvara. I butiken hittade jag ett extra stort knippe med persilja som hackats minutiöst och tillsammans med detta färsk vitlök & persiljerot.
Mums, skrovmål var ordet!Lammstek fylld med persilja & vitlök serverad med ugnsbakad persiljerot, purjolök & färsk vitlök 4 port    

800  gr urbenad lammstek    
2    st vitlöksklyftor, finhackade
50  gr finhackad persilja    
1    st morot    
1    st gul lök    
5    dl rött vin    
2    kg persiljerot    
1    st purjolök    
2    st färska vitlökar        
lagerblad       
timjan        
salt        
peppar från kvarn                
vetemjöl eller maizena för redning        
olivolja och smör        
rörsocker        
bindgarn till steken    

1. Öppna upp lammsteken och fyll med persilja, vitlök salt och peppar. Bind samman med bindgarn. Skär lök & morötter i grova bitar. Bryn, i en stor järngryta, steken med de skurna grönsakerna, slå på rödvinet och tillsätt lagerblad, peppar och timjan samt 5 dl vatten. Brässera under lock till en kärntemperatur på 55°C (ca 1 timme) lyft upp och låt ligga på varm plats att vila, lossa bindgarnet före tranchering.

2.Sila av grönsakerna och låt rödvinskyn koka samman till ca 2 dl, smaka av och red med toppredning  till önskad tjocklek.

3. Skala och ansa persiljerot och purjolök, skär i drygt centimeterstora bitar. Klyv de färska vitlökarna på längden. Lägg grönsakerna i en oljad långpanna. Krydda med salt och peppar samt 2 matskedar rörsocker. Baka i ugn på 175°C tills mjuka, ca 40 min. Vänd runt med lite smör på slutet.

4. Slå de bakade grönsakerna på ett fat eller i en serveringsgryta, tranchera lammsteken och lägg ovanpå servera med rödvinsskyn vid sidan samt ett stort glas lättare bordeaux. Hoppa över potatis till denna rätt och avsluta istället med en god grönsallad med lite olivolja, salt och vinäger.     

1 Cecilia:

skriven

Åh vad härligt. Älskar stek och särskilt lammstek. Har en fin lammstek i frysen som jag fått av goda vänner till mamma. Kanske blir till helgen.

3 Majs:

skriven

Ljuvligt Patrik, ljuvligt!

2 Veronica Wallis

skriven

Jag kan nästan känna doften. Min egen lammstek från helgen var i samma anda, vitlök, vitvin, salt.

Vad roligt det kommer att bli att följa denna blog.

Tack Patrik

Kram Veronica

Instagram