Grisfötter i sin gele

18 januari 2012
 
Så var det dags - grisfötterna låg där på bänken, rosa och med doft av nyslaktad gris.
Det var egentligen revbenspjäll som stog på menyn men i köttdisken kunde jag inte låta bli att plocka till mig två "trotters" som bara låg och väntade på att bli omhändertagna. Tryckkokaren är framtagen, Nu skall det kokas!
Telefonen ringer, det är min fru: - Vad lagar du?
- Grisfötter, det skall bli aladåb! svarar jag med ett leende.
Hon hör att jag är nöjd. Själv blir hon mer förväntansfull när jag berättar att det blir även honungsgriljerade revben till middag. Hon brukar rynka på näsan åt mina grisfötter men hon är van,
jag åt griljerade grisfötter med pommes och bearnaise på vår bröllopsmiddag!
.
 
.
 
 
Grisfötter i sin gele
1 par grisfötter
200 grfläsklägg gärna på ben
1 st stormorot
1 stgul lök
1 bitselleri
1 klyftavitlök
1 stjälk rosmarin
2 stlagerblad
1 stjälkfärsk timjan
6 kornvitpeppar
3 kornkryddpeppar
1 stenbär
1 msk ciderättika eller rödvinsvinäger
rikligt med hackad persilja
salt
vitpeppar från kvarn
 
1. Lägg grisfötter och läggen i en kastrull med kallt vatten, koka upp utan lock, slå av vattnet.
 
2. Fyll på med vatten så att det täcker kött och de ansade grovskurna grönsakerna tillsätt även kryddorna och örterna samt en matsked grovt salt. Koka upp och låt koka i minst en timme, skumma under tiden. Använd gärna en tryckkokare (men då är det lönlöst att försöka skumma av buljongen!)
 
3. Känn efter på grisfötterna när de är aldeles lealösa och vill släppa helt från benen är de klara, i mitten finns en riktigt tjock sena, den skall ha samma konsistens som en seg råtta i godisskålen.
 
4. Sila av buljongen och låt den reducera till halva mängden smaka av med alt och peppar.
 
5. Nu skall vi plocka bort alla ben ur grisfötterna och läggen, det vimlar av dem så var noga, passa på medan fötterna fortfarande är varma - då går det lättare. Allt kött, mjukkokta senor och skin skall sparas i en skål endast benbitarna skall plockas bort.
 
6. Finfördela köttblandingen försiktigt och blanda ner en halv dl finhackad persilja, några rejäla tag med vitpepparkvarnen och en matsked ciderättika/rödvinsvinäger, smaka av med salt, gärna fleur de sel.
 
7. Fyll upp blandingen i en inplastad skål eller mindre patéform, slå över det reducerade spadet så att det precis täcker köttblandningen och ställ i kylen för att svalna.
 
8. Vänta tills aladoben är riktigt kall, gärna till nästa dag. Stjälp upp och skär med riktigt vass kniv i skivor. Servera rumstempererad med en "väldressad" ruccolasallad lite fleur de sel samt några tag med vitpepparkvarnen.
Huvudet högt, fötterna ner - njut!
Instagram