Gorgonzola med peperoni och balsamvinäger

Kristina Kappelins bok " ROM " är en av de mest underhållande böcker som jag läst om den eviga staden. Skall du resa till Rom så rekommenderar jag starkt att ta med boken och besöka de platser som det berättas om i boken. Du kommer att få se ett Rom som inte är tillrättalagt, Rom är förvisso ingen tillrättalagd stad, här umgås du med romarna på romarnas vis!
Il Buchetto - det lilla hålet - är ett av de matställen som Kristina beskriver i sin bok. När jag bodde i Rom gick jag ofta hit. Jag kallar stället för "grismackan" för de har inte många rätter på sin meny utan det som gäller är saftig helstekt gris - porchetta - som serveras med vitt bröd och lätt vin från kullarna söder om Rom. Vansinnigt gott och enkelt! 
Jag upptäckte dock snart att det även serverades ost och jag fick smaka en helt ny kombination med Gorgonzola, grön peperoni och balsamvinäger en smaksensation som hos mig har kommit för att stanna.

Det här enkla receptet kräver en krämig gorgonzola, den har  jag hittat i producenten Arrigoni's ekologiska Gorgonzola, som bla säljs hos Österqvist i Hötorgshallen, mycket god tycker jag. Dessutom behövs riktigt god och söt balsamvinäger, gärna lite tjockare, helst en Aceto Balsamico Tradizionale.


Gorgonzola med peperoni

200 gr        krämig Gorgonzola
3 st            gröna peperoni
Aceto Balsamico Tradizionale
Vitt bröd med frasig skorpa att servera till

1. Strimla peperonin rakt över. Mosa sönder gorgonzolan på ett fat och blandan ner peperonistrimlorna, mosa samman några omgångar så att smakerna blandar sig väl. Bred ut på ett fat.

2. Ringla balsamvinäger över gorgonzolablandiningen och servera tillsammans med ett färskt vitt bröd.
Bryt brödet och skrapa med det upp lite gorgonzola, in i munnen och njut! 
Smaka ett enkelt, robust italienskt rödvin till.
1 Hans naess:

skriven

Men!!! Vi var inte där?!Detta låter ju underbart gott. Måste prövas.

Nu har vi fräst ekologiska Vannameiräkor i vitlök och smör. En upplevelse i väntan på ryggbiff på ungko

/H

Instagram